درآمد غیرفعال چیست؟ 50 ایده برای کسب درآمد غیرفعال در سال 2022

کسب درآمد غیرفعال

در دنیای امروزی شیوه های نوین درآمدزایی روز به روز در حال افزایش هستند. کسب درآمد غیرفعال هم یکی از این شیوه هاست که همیشه وجود داشته، اما این روزها بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. شما هم می توانید این روش را هم کنار کار اصلی خود داشته باشید و هم به عنوان منبع اصلی درآمد خود. اما منظور از منبع درآمد غیرفعال چیست؟ بهترین منبع درآمد غیرفعال در ایران کدام است؟ در ادامه باهم می بینیم.

فهرست

منظور از منبع درآمد غیرفعال چیست؟

در یک تعریف مختصر و مفید باید بگوییم که کسب درآمد غیرفعال به معنی جذب پول از منابعی است که عملاً به صورت دائم برای آنها کار یا تلاش نمی کنیم. این روش کسب درآمد، مقابل کار کردن برای کارفرماست (حالا چه به صورت پروژه ای و چه به صورت دائمی و کارمندی). مثالِ ساده منبع درآمد غیرفعال در ایران هم «سرمایه گذاری در بورس» است.

به عبارت دیگر می توان گفت در مسیر کسب درآمد غیرفعال (که به آن درآمد منفعل هم می گویند)، همه یا بخشی از کارها را یک باره انجام می دهید و بعد فقط به کسب درآمد می پردازید. پس در این روش، نیازی به کار کردن دائمی و همیشگی نیست و حتی وقتی که ظاهراً کار نمی کنید هم درآمد خواهید داشت.

تفاوت روش های مرسوم کسب درآمد با منبع درآمد غیرفعال چیست؟

در حالت عادی ما هر چه قدر که کار کنیم درست به همان اندازه درآمد داریم. حالا این درآمد یا ساعتی حساب می شود، یا روزی یا پروژه ای یا … . اما منابع غیر فعال، زمانی که حتی هیچ کاری برای آنها نمی کنیم هم برایمان درآمد دارند.

از طرفی بعضی افراد شغل دومی دارند که آن هم نباید با درآمد غیر فعال اشتباه گرفته شود. چراکه آن شغل دوم هم تا زمانی برایمان درآمد دارد که کار کنیم (درست مثل شغل اولمان).

آیا برای کسب درآمد غیرفعال نیازی به کار کردن نیست؟

یکی دیگر از اشتباهات رایجی که در مورد کسب درآمد غیرفعال وجود دارد این است که در این نوع کسب درآمد اصلاً نیازی به هیچ گونه کار یا تلاشی نیست! اما تعریف درست این است که بگوییم برای کسب درآمد غیرفعال، نیازی به کار کردن «دائمی» نیست؛ اما برای جذب پول از این منابع هم باید تلاش کنیم.

بخش زیادی از این تلاش مربوط به قبل از شروع کسب درآمد است. اما حتی وقتی درآمدتان از منابع غیر فعال روی غلتک میفتد، باز هم باید روی آن نظارت داشته باشید. برای مثال اجاره دادن مسکن یک روش کسب درآمد غیرفعال است. اما پیدا کردن مستأجر، نگهداری و تعمیر خانه و مراقبت های این چنینی، کارهایی هستند که باید برای این درآمد انجام دهید.

انواع درآمد غیرفعال

درآمد غیرفعال به درآمدی اشاره دارد که بدون نیاز به مشارکت فعال شما تولید می‌شود. به عبارت دیگر، این نوع درآمد از فعالیت‌هایی ناشی می‌شود که به صورت مداوم یا تقریباً خودکار انجام می‌شود. در زیر، انواعی از درآمد غیرفعال را می‌توانید بیابید:

  1. اموال و املاک اجاره‌ای: درآمد حاصل از اجاره خانه‌ها، آپارتمان‌ها، دفاتر تجاری یا زمین‌ها از جمله مثال‌های درآمد غیرفعال است.
  2. سرمایه‌گذاری‌ها: درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری در سهام، اوراق بهادار، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، اموال تجاری، یا پروژه‌های جاری از نمونه‌های درآمد غیرفعال محسوب می‌شود.
  3. اموال فیزیکی: این شامل درآمدی است که از طریق فروش یا اجاره اموالی مانند دستگاه‌ها، ماشین‌آلات، وسایل نقلیه و غیره به دست می‌آید.
  4. کسب درآمد از کتاب‌ها و محصولات دیجیتالی: ایجاد و فروش کتاب‌ها، مقالات، ویدئوها، آموزش‌ها و محصولات دیجیتالی می‌تواند منبع درآمد غیرفعال باشد.
  5. اموال فکری و حقوق تکنولوژی: درآمد حاصل از حق‌های تکنولوژی، مالکیت معنوی، اختراع‌ها و برندها نیز مثالی از درآمد غیرفعال است.
  6. شبکه‌های بازاریابی چندسطحی (MLM): در این مدل‌ها، شما با جذب اعضای جدید به شبکه‌ی فروش خود، به علاوه از فروش محصولات، درآمدی را کسب می‌کنید.
  7. ریع و راجع: درآمد حاصل از انتشار محتوا، مثل وبلاگ‌نویسی یا ویدئوسازی در پلتفرم‌های مانند یوتیوب، تیک‌تاک و پادکست‌ها نیز به دست آید.
  8. سیستم‌های امور مالی خودکار: سیستم‌های مالی خودکار مانند ربات‌های معاملاتی فارکس (Forex) یا ربات‌های معاملاتی بورس می‌توانند درآمد غیرفعال ایجاد کنند.
  9. خرید و فروش کسب و کارها: درآمد حاصل از خرید و فروش کسب و کارهای موجود نیز می‌تواند درآمد غیرفعال باشد.
  10. امور املاک و مستغلات: مدیریت امور املاک و مستغلات برای دیگران می‌تواند منبعی از درآمد غیرفعال باشد.

لطفاً توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد، برای ایجاد درآمد غیرفعال نیاز به سرمایه‌گذاری اولیه، زمان و تلاش در ابتدا وجود دارد. همچنین، مدیریت و نظارت مستمر بر بخش‌های مختلف درآمد غیرفعال نیز ممکن است مورد نیاز باشد.

تفاوت بین درآمد فعال و غیرفعال چیست؟

تفاوت بین درآمد فعال و غیرفعال به نحوه‌ی کسب و تولید آن مرتبط است. درآمد فعال و غیرفعال به شیوه‌های مختلفی از تلاش و مشارکت شما در فرآیند کسب و کار یا تولید درآمد اشاره دارد.

درآمد فعال: درآمد فعال به درآمدی اشاره دارد که از طریق مشارکت و فعالیت شما به دست می‌آید. به این معنی است که شما باید زمان، تلاش، دانش، مهارت‌ها و انرژی خود را برای انجام فعالیت‌هایی که منجر به درآمد می‌شوند، صرف کنید. مثال‌هایی از درآمد فعال شامل حقوق و دستمزد کارمندان، کسب درآمد از کسب‌وکارهای روزانه، و کارهای مستقل مانند مشاوره یا خدمات مشابه هستند.

درآمد غیرفعال: درآمد غیرفعال به درآمدی اشاره دارد که بدون نیاز به مشارکت مداوم و فعال شما تولید می‌شود. در این حالت، شما در ابتدا زمان، تلاش و منابعی را صرف می‌کنید تا سیستم‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها یا منابع دیگری را ایجاد کنید که به صورت خودکار و مداوم درآمد تولید می‌کنند. مثال‌هایی از درآمد غیرفعال شامل درآمد از اجاره‌های ملکی، درآمد از سرمایه‌گذاری‌های مالی، درآمد از فروش محصولات دیجیتالی، و درآمد از حقوق تکنولوژی هستند.

تفاوت اصلی بین این دو نوع درآمد در سطح مشارکت و تلاش شما در فرآیند تولید آن است. در درآمد فعال، شما به طور مستقیم و فعال در فرآیند تولید درآمد شرکت دارید، در حالی که در درآمد غیرفعال، شما به مرور زمان با تأثیر مستقیم کمتری در فرآیند تولید درآمد دخیل هستید.

50 منبع درآمد غیرفعال در ایران در سال 2022

50 منبع درآمد غیرفعال در ایران در سال 2022

در این قسمت به اصل ماجرا، یعنی 50 ایده برای کسب درآمد غیرفعال در ایران می پردازیم. ما سعی کرده ایم که این لیست را مطابق با بازار کار سال 2022 آپدیت نگه داریم و روش های منسوخ و قدیمی را از بین آنها حذف کنیم. پس نگاهی به روش های زیر بیندازید تا شاید منبع درآمد غیر فعال خود را از بین آنها پیدا کنید.

1- ساخت دوره آموزشی آنلاین

به این فکر کنید که در چه زمینه ای دانش یا مهارتی دارید که می توانید آموزش دهید. سپس ویدئوهای آموزشی کاملی را پیرامون آن موضوع تولید کنید. بعد می توانید این ویدئوها را در وب سایت هایی مانند فرادرس یا وب سایت اختصاصی خودتان قرار دهید. البته اگر می خواهید سایت خودتان را داشته باشید طبیعتاً باید روی تبلیغات آن کار کنید تا مخاطبانتان شما را بشناسند و حاضر باشند به شما اعتماد کنند. تبلیغ در شبکه های اجتماعی و سئو وب سایت از بهترین روش های تبلیغاتی برای سایتتان خواهند بود.

بعد از این که آموزش هایتان را آماده و منتشر کنید، دیگر لازم نیست دائماً برای آن کاری انجام دهید. چون اگر به قول معروف کارتان بگیرد، این دوره ها خود به خود برایتان درآمد خواهند داشت. این دقیقاً کاری است که منبع درآمد غیرفعال برایتان انجام می دهد.

نکته: برای این که اعتماد مخاطبان را راحت تر جلب کنید می توانید بخشی از آموزش را رایگان ارائه دهید. سپس مشاهده باقی آموزش را منوط به تهیه دوره کنید.

2- انتشار E-Book

انتشار E-Book یا کتاب الکترونیکی هزینه بسیار کمتری به نسبت انتشار کتاب های کاغذی دارد. حجم این کتاب ها هم معمولاً کمتر از کتاب های کاغذی است (حدود 30 تا 50 صفحه). موضوع کتاب های الکترونیکی بیشتر آموزشی است؛ مثل آموزش راه اندازی کسب و کار، ساخت یک افکت در فتوشاپ، ساخت یک کار دستی خاص یا … . این کتاب ها را می توانید در پلتفرم های کتاب آنلاین منتشر کنید.

3- انتشار کتاب صوتی

کتاب های صوتی امروزه بسیار محبوب شده اند؛ به دو دلیل: 1- پرمشغله بودن افراد و گوش دادن به کتاب به جای خواندن آن، 2- امکان گوش دادن به کتاب ها توسط افرادی که اختلالات بینایی دارند. پس شما هم می توانید از این فرصت استفاده کرده و کتاب های صوتی را به یک کسب درآمد غیرفعال تبدیل کنید.

برای آماده کردن کتاب صوتی دو روش دارید. اگر دست به قلم هستید خودتان کتابی هرچند کوتاه بنویسید و بعد آن را به صورت صوتی ضبط و منتشر کنید. البته لزومی ندارد که کتاب با صدای خودتان باشد و می توانید از فرد دیگری برای خواندن کتاب کمک بگیرید. اما اگر صدای خوبی دارید، این گزینه را هم دارید که صرفاً کتاب های دیگر را با صدایتان بخوانید و ضبط کنید.

4- سرمایه گذاری در بورس

بورس یکی از رایج ترین منابع درآمد غیرفعال در ایران است که در چند سال گذشته افراد جدید زیادی را به خود جذب کرده است. البته این سرمایه گذاری باید حتماً با آموزش قبلی و محتاطانه پیش برود. در غیر این صورت احتمالاً چیزی جز ضرر عایدتان نخواهد شد و عملاً درآمدی از این منبع غیرفعال نخواهید داشت.

5- تبلیغات در بلاگینگ؛ از محبوب ترین راه های کسب درآمد غیرفعال

بلاگینگ به معنی تولید محتوای منظم و دائم است. این تولید محتوا می تواند در هر پلتفرمی انجام شود؛ اما معمولاً وب سایت ها بستر ایدئالی برای بلاگینگ هستند. حالا اگر بتوانید ترافیک قابل قبولی از بلاگینگ خود بگیرید، می توانید به تبلیغات دیجیتالی بپردازید. مشتریان می توانند سفارش خود را ثبت کنند و تبلیغاتشان را در سایت شما نمایش دهند. این تبلیغات معمولاً گوشه صفحات بلاگ یا گاهی پایین محتواها قرار می گیرند. هزینه آنها هم می تواند به صورت زمانی یا به صورت کلیکی محاسبه شود.

6- راه اندازی وب سایت برای گرفتن رپورتاژ

این منبع درآمد غیر فعال هم بسیار شبیه به روش قبلی است؛ با این تفاوت که در این روش شما به جای تبلیغات، رپورتاژ آگهیِ سایت های دیگر را چاپ می کنید. وب سایت های دیگر می توانند رپورتاژ (یا پست مهمان) خود را در سایت شما منتشر کنند و علاوه بر معرفی کسب و کار خود، به سایتشان هم لینک بدهند. به این ترتیب برای سایت خود بک لینک می سازند. این بک لینک ها در سئوی وب سایت ها بسیار مؤثرند و باعث رشد رتبه آنها در موتورهای جست و جو می شوند.

در این روش هم مثل تبلیغات و بلاگینگ، باید اول به ترافیک قابل قبولی برسید. به علاوه باید رتبه سایتتان را در موتورهای جست و جو به حد استانداردی نزدیک کنید (هر چه به صفحه اول گوگل نزدیک تر باشید، ارزش سایت شما بیشتر است). چرا؟ چون بک لینک هایی که سایت های دیگر قرار است از شما بگیرند زمانی ارزشمندند که از یک سایت سئوشده و معتبر باشند. اگر بتوانید خودتان را به این سایت باکیفیت و سئوشده تبدیل کنید، می توانید از طریق انتشار پست مهمان به کسب درآمد غیرفعال بپردازید.

7- تبلیغات به عنوان اینفلوئنسر در اینستاگرام

صحبت کردن درباره این روش، ساده تر از انجام آن است! اگر بتوانید در اینستاگرام تبدیل به اینفلوئنسر شوید، کسب و کارهای زیادی هستند که حاضرند در اِزای تبلیغات به شما هزینه ای بپردازند. طبیعتاً رسیدن به فالوورهای زیاد و برقراری Engagement بالا با آنها، آن هم از طریق تولید محتواهای مفید و باکیفیت زمان زیادی را می طلبد. اما اگر آن را محقق کنید، هزینه زیادی از تبلیغات آنلاین به دست خواهید آورد.

8- راه اندازی یک وب سایت

بالاتر در مورد تبلیغات در بلاگینگ صحبت کردیم. اما در آن روش کارِ تولید محتواها و بلاگینگ به عهده خود شما بود. در این روش می توانید تمام کار را برون سپاری کنید. درواقع می توانید گروهی داشته باشید که وب سایت را مدیریت کرده و برای آن تولید محتوا می کنند و تبلیغات یا رپورتاژهایی را در سایت منتشر کرده و هزینه دریافت می کنند.

تنها کاری که شما باید در این گروه انجام دهید، پرداخت دستمزد اعضای گروه است. مابه التفاوت دستمزد کل گروه و درآمدی که از سایت دارید، درآمد غیر فعال شما خواهد بود. لازم است اشاره کنیم که اگر برای جمع آوری این تیم نیاز به کمک دارید، می توانید با گروه تولید محتوا در مجموعه ریراکو همکاری کنید.

9- سرمایه گذاری در کسب و کارهای محلی و کوچک

سرمایه گذاری در کسب و کارهای کوچک می تواند کمی مخاطره آمیز باشید؛ اما اگر با موفقیت انجام شود، بازده خوبی دارد. از طرفی این منبع کسب درآمد غیرفعال نوعی کارآفرینی است که این بسیار ارزشمند است. بنابراین اگر سرمایه ای دارید و می خواهید از این سرمایه درآمد غیر فعال داشته باشید، می توانید در کسب و کارهای کوچک سرمایه گذاری کنید. با این کاردرواقع سرمایه از شما و کار از دیگران است و شما می توانید طبق توافقی که می کنید، سودتان را به صورت دوره ای دریافت کنید.

10- فروش عکس های استوک

عکس های استوک، تصاویری هستند که توسط یک عکاس گرفته شده و در فضای وب در اختیار دیگران قرار می گیرند. طراحان گرافیک، آژانس های تبلیغاتی و … مشتریان این عکس ها هستند. درست است که بسیاری از این تصاویر به صورت رایگان در فضای آنلاین قرار دارند؛ اما بسیاری از آنها هم پولی هستند.

بنابراین اگر فکر می کنید عکاس خوبی هستید، می توانید دست به دوربین شوید و از سوژه ها و مناظر ناب عکس بگیرید. سپس این عکس ها را در پلتفرم ها و وب سایت های فروش تصویر به فروش برسانید. حتی اگر کارت ارزی داشته باشید، می توانید عکس هایتان را در وب سایت هایی مانند iStock نیز در دسترس کاربران بین المللی قرار دهید.

11- فروش آثار گرافیکی

اگر عکاس نیستید، می توانید به سراغ فروش آثار گرافیکی بروید. این روش بازار کار خوبی در سرتاسر دنیا دارد و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. کافی است آثاری در حوزه های زیر را طراحی کرده و در وب سایت های ایرانی یا خارجیِ واسط برای فروش قرار دهید:

  • تایپوگرافی و کالیگرافی
  • فتومونتاژ
  • فایل لایه باز موک آپ (موک آپِ لوگو، پوستر و …)
  • آیکون
  • کاراکتر
  • فایل لایه باز پوستر و بنر دیجیتالی
  • قالب پست ها و استوری های اینستاگرام
  • و … .

فروش آثار گرافیکی یک راه عالی برای ایجاد درامد غیر فعال

12- طراحی اپلیکیشن

اگر برنامه نویسی اپلیکیشن بلدید، می توانید یک برنامه کاربردی طراحی کرده و آن را در پلتفرم هایی مثل Google Play منتشر کنید. با این کار با هر بار دانلود برنامه درآمد خواهید داشت. همینطور می تواند پرداخت درون برنامه ای هم داشته باشید. یعنی در اِزای پرداخت مبلغی مشخص، امکانات بیشتری را در اپلیکیشن خود به کاربران ارائه دهید. البته طبیعی است که اول باید خوب تحقیق و فکر کنید تا یک ایده ناب برای اپلیکیشن خود پیدا کنید.

13- اجاره دادن ملک

اگر یک ملک دارید، به تبدیل آن به یک منبع درآمد غیر فعال فکر کنید. می توانید ملک خود را برای زندگی یا حتی به عنوان انبار اجاره دهید. البته در محاسبه هزینه های لازم، هزینه های تعمیر و نگهداری ملک را هم در نظر بگیرید.

14- اجاره دادن زمین

اگر قطعه ای زمین دارید، می توانید آن را اجاره دهید و درآمد کسب کنید. شاید زمینی که دارید در منطقه ای خشک است و فکر می کنید این زمین به درد کشاورزی نمی خورد. اما به این فکر کنید که شاید زمینتان بتواند محل مناسبی برای مشاغلی مانند پرورش قارچ، پرورش ماهی، راه اندازی گلخانه یا … باشد.

15- کسب درآمد از یوتیوب

کسب درآمد از یوتیوب را به نوعی می توان کسب درآمد غیرفعال دانست. البته منظور ما از درآمد یوتیوب، پولی است که خود یوتیوب بسته به تعداد سابسکرایب ها، بازدیدها و … به شما پرداخت می کند.

اگر به تولید محتوا و به خصوص محتواهای ویدئویی علاقه دارید، می توانید یک کانال یوتیوب بسازید. سپس سعی کنید با محتواهای جذاب و تشویق مخاطبان به سابسکرایب کردن، تعداد سابسکرایبرها و تعداد دقیقه های مشاهده ویدئوهای خود را به استانداردهای یوتیوب برسانید. از این نقطه به بعد، یوتیوب به شما در اِزای تبلیغاتی که در طول ویدئوهایتان به کاربران نشان می دهد، هزینه پرداخت خواهد کرد.

16- انتشار موسیقی

آیا در نواختن سازی مهارت دارید؟ می توانید قطعه های موسیقی خود را بسازید و بفروشید. این موسیقی می تواند یک قطعه کاملِ چند دقیقه ای باشد یا یک قطعه کوتاه که برای ساخت تیزرها، کارهای تبلیغاتی و تولید محتوا کاربرد دارد. در هر صورت می توانید قطعه خود را در پلتفرم های داخلی یا حتی پلتفرم های خارجی مثل Spotify قرار دهید. حالا یا باید قطعه تان را مستقیماً بفروشید یا به واسطه تبلیغاتی که آن پلتفرم به کاربران نمایش می دهد هزینه ای را دریافت کنید.

17- اجاره دادن پارکینگ

اگر پارکینگ دارید و در مناطقی زندگی می کنید که نسبتاً تجاری است، اجاره دادن پارکینگ می تواند یکی دیگر از راه های کسب درآمد غیر فعال باشد. چراکه کارمندانی که محل کارشان نزدیک پارکینگ شماست، احتمالاً هر روز به دنبال جای پارک هستند و شما می توانید پارکینگتان را به صورت ساعتی به آنها اجاره دهید.

18- اجاره دادن ماشین

ماشین شما می تواند یک ابزار کسب درآمد برای فرد دیگری باشد. برای مثال اگر خودروی سواری دارید، می توانید آن را به فرد دیگری برای کار به عنوان تاکسی اینترنتی اجاره دهید و سهم خود را بگیرید. همینطور اگر ماشین های بزرگ تری مثل ون، وانت و .. دارید، می توانید آن را با کاراییِ دیگری مثل حمل بار اجاره دهید.

19- سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال

ارز دیجیتال هم یکی از راه های کسب درآمد غیر فعال در ایران است. البته این نوع سرمایه گذاری ثبات کمتری به نسبت روش های دیگر و حتی به نسبت بورس دارد؛ اما اگر تحمل ریسک را دارید و می توانید قدم به قدم پیش بروید، می تواند منبع غیر فعال خوبی برایتان باشد.

20- ایمیل مارکتینگ

اگر جزو افرادی هستید که تصور می کنید ایمیل ها دیگر روی بورس نیستند، باید بدانید که این یک اشتباه بزرگ است. طبق گزارش هایی که از سرتاسر دنیا و ازجمله ایران به دست می آید، ایمیل ها امروزه حتی بسیار بیشتر از گذشته بازدهی دارند. اما چطور از این روش درآمد غیر فعال داشته باشیم؟ با تبلیغ کسب و کار یا محصولات دیجیتالی خود. مثلاً اگر سایتی برای بلاگینگ دارید یا کتاب الکترونیکی را منتشر کرده اید، می توانید به ایمیل مارکتینگ بپردازید و منتظر درآمد بیشتر باشید.

21- همکاری در فروش

همکاری در فروش (Affiliate Marketing) به این معنی است که شما برای محصولات یا خدمات یک برند دیگر تبلیغات کنید. سپس هر چه قدر که موفق به فروش آن محصولات یا خدمات شدید، درصد خود را دریافت کنید.

طبیعتاً برای فروش بیشتر باید بازاریابی کنید (مثلاً اگر در اینستاگرام تبلیغات می کنید، باید محتواهای خلاقانه تولید کنید). پس با توجه به تلاشی که این روشِ کسب درآمد می طلبد، نمی توان آن را به خودی خود یک منبع درآمد غیر فعال دانست. اما اگر سایت فعالی دارید یا اینفلوئنسر هستید یا … می توانید در کنار کار اصلیتان به تبلیغات برای آن برند هم بپردازید.

22- بازسازی ملک

اگر یک ملک قدیمی دارید، می توانید آن را بازسازی کنید و به قیمت بسیار بیشتری اجاره دهید یا بفروشید. این روش در صورتی می تواند درآمد غیر فعال باشد که فرآیند بازسازی ملک را برون سپاری کنید.

23- ساخت پادکست

پادکست هم از محبوب ترین راه های کسب درآمد غیر فعال در ایران است. درست است که تولید خود پادکست نیاز به تلاش زیادی دارد؛ اما وقتی پادکستتان را منتشر می کنید، می تواند تا مدت ها برایتان درآمد داشته باشد. چگونه؟

اگر برای پادکستتان اسپانسر بگیرید، می توانید مثلاً لینک خرید محصولات آن برند را در صفحه پادکست خود قرار دهید (مثل روش همکاری در فروش). مادامی که مخاطبان شما از طریق این لینک وارد آن سایت می شوند و خرید می کنند، شما سود خود را دریافت خواهید کرد. همینطور بعضی از پلتفرم ها مانند یوتیوب هم هر بار که مخاطبان جدیدی پادکست شما را گوش می دهند، هزینه ای را به شما پرداخت می کنند.

ساخت پادکست یکی راه های ایجاد درامد غیر فعال

24- دریافت هزینه از طریق خرید کردن

بسیاری از فروشگاه ها و برندها قانونی دارند که بر اساس آن اگر خریدتان از آنها به یک عدد مشخص برسد، اعتباری پولی را برایتان در نظر می گیرند. مثلاً اگر مجموع خریدتان در یک سال به 500 هزار تومان برسد، 100 هزار تومان اعتبار پیش آنها خواهید داشت. کافی است این فروشگاه ها و برندها را بشناسید و  خریدهای همیشگیتان را از آنها انجام دهید. با این کار هرازچندگاهی جوایز و پاداش نقدی خود را دریافت خواهید کرد.

25- خرید زمین کشاورزی

اگر سرمایه ای دارید و می خواهید از آن درآمد غیر فعال داشته باشید، خرید یک زمین کشاورزی می توان ایده جذابی باشد. می توانید زمین خود را به کشاورزان اجاره دهید و سهم خود را به صورت دوره ای دریافت کنید. اگر سرمایه کمی دارید باید بدانید که حتماً نیازی به خرید چند هکتار زمین نیست! گاهی از یک قطعه زمین کوچک هم می توان درامد داشت.

26- کاهش هزینه ها

بله، کاهش هزینه ها ساده ترین راه برای کسب درآمد غیرفعال است که بیشتر از آنچه که تصور می کنید بازدهی دارد. به این فکر کنید که وقتی هزار تومان پس انداز می کنید، مثل این است که هزار تومان به دست آورده باشید. برای کاهش هزینه ها هم لازم نیست سطح کیفی زندگی خود را پایین بیاورید؛ بلکه کافی است کمی اقتصادی تر فکر کنید.

برای مثال اگر اشتراک سرویس های اینترنتی را می خرید، گوش به زنگ کد تخفیف باشید. سعی کنید خریدهایتان را به صورت فصلی و در زمان حراجی فروشگاه ها انجام دهید. برندهای یک حوزه خاص را با هم مقایسه کنید و به صرفه ترین گزینه را انتخاب کنید. به جای خرید لوازم ارزانِ کم عمر، گزینه هایی را انتخاب کنید که گران ترند، اما بیشتر عمر می کنند و … .

27- سرمایه گذاری در صندوق های بانکی

سرمایه گذاری در صندوق های بانکی درواقع همان سرمایه گذاری در بورس است؛ با این تفاوت که در این روش شما نظارت مستقیم بر سهام خود ندارید و تمام کار را به یک بانک می سپارید. بسیاری از بانک ها چنین طرحی را ارائه می دهند. به این ترتیب که سرمایه خود را (که معمولاً باید ضریبی از یک عدد خاص باشد، مثلاً ضریب 3 که می تواند 3 هزار تومان باشد یا 30 میلیون تومان) به حسابی که قبلاً در بانک با عنوان صندوق بورس باز کرده اید واریز می کنید.

سود این صندوق ها معمولاً به صورت ماهیانه محاسبه می شوند. نکته مهم درباره این نوع سرمایه گذاری این است که سود ثابتی ندارد و بسته به بالا و پایین های بازار بورس کم و زیاد می شود. اما امتیاز آنها این است که برای سرمایه گذاری در آنها نیازی به دانش بورس ندارید.

28- سرمایه گذاری در بازار طلا

یکی دیگر از راه های کسب درآمد غیر فعال در ایران این است که کالاهایی را بخرید که همیشه باارزشند و روز به روز هم ارزششان بیشتر می شود؛ مثل طلا. درست است که بازار طلا نوسان های زیادی دارد و گاهی طلا ارزان تر از روزهای قبل است؛ اما اگر به فکر کسب درآمد بلندمدت غیر فعال هستید، می توانید مطمئن باشید که ارزش طلایی که دارید تا چند سال (یا حتی چند ماه آینده) بیشتر از امروز خواهد بود.

29- شرکت در نظرسنجی ها

وب سایت هایی هستند که به شما در اِزای شرکت در یک سری نظرسنجی ها هزینه پرداخت می کنند و در ایران هم چنین وب سایت هایی داریم. درست است که برای کسب درآمد از این روش باید فرم هایی را به عنوان نظرسنجی پر کنید؛ اما از آنجایی که نیاز به تلاش زیادی ندارد، می تواند منبع کسب درآمد غیرفعال محسوب شود.

30- تاکسیرانی

جا به جا کردن مسافران یا مشغول شدن در سرویس های تاکسیرانی اینترنتی به خودی خود یک شغل مستقل است و منبع درآمد غیر فعال محسوب نمی شود. اما اگر شما در مسیری که به سر کار می روید و برمی گردید، مسافرهای همان مسیر را هم جا به جا کنید، می توان آن را منبع کسب درآمد غیرفعال دانست.

31- بازاریابی شبکه ای

بازاریابی شبکه ای (Network Marketing) یک مدل کسب و کار است که در آن برندها شما را به عنوان بازاریاب استخدام می کنند. سپس شما از طریق محصولاتی که می فروشید، کمیسیون دریافت می کنید. تفاوت این روش با روش همکاری در فروش در این است که شما می توانید خودتان هم بازاریابان دیگری را بگیرید. یعنی برای خودتان شبکه ای از بازاریابان را بسازید و به اِزای محصولاتی که آنها می فروشند هم درصد بگیرید.

32- پخش بروشورهای تبلیغاتی

احتمالاً برایتان پیش آمده که از یک سوپرمارکت خرید می کنید و یک کاغذ تبلیغاتی را در کیسه خریدهای خود می بینید. خب همین کار ساده یک منبع کسب درآمد غیرفعال برای آن فروشنده است. شما هم اگر فروشنده اید، می توانید فقط با قرار دادن بروشور تبلیغاتی یک کسب و کار در کیسه مشتریان خود درآمد داشته باشید.

33- تبلیغات در تاکسی

یکی از جدیدترین روش های تبلیغاتی که می توانیم آن را به صورت جسته و گریخته ببینیم، تبلیغات در تاکسی است. به این ترتیب که بعضی کسب و کارها تبلیغات خود را در قالب یک پوستر ساده طراحی می کنند و از راننده های تاکسی می خواهند که این تبلیغ را در اِزای دریافت هزینه ای مشخص روی داشبورد یا پشتی صندلی های خود قرار دهد. این یک روش تبلیغاتی دیداری ساده است که می تواند منبع درآمد غیر فعال شما، به عنوان یک راننده تاکسی باشد.

34- کسب درآمد غیرفعال از طریق مسافران علاقه مند به بومگردی

آیا در یک خانه روستایی یا خانه ای با شکل و شمایل محلی زندگی می کنید؟ در این صورت خانه شما می تواند منبع کسب درآمدتان باشد. بومگردی این روزها بسیار محبوب شده است و بسیاری از مسافران ترجیح می دهند به جای اقامت در هتل، خانه ای را اجاره کنند که رنگ و بوی همان روستا یا شهر را دارد.

بسیاری از اقامتگاه های بومگردی، یکی از طبقه ها یا اتاقک های خود را به مسافران اجاره می دهند، در صورتی که خودشان هم در طبقه یا اتاقک دیگر همان ملک سکونت دارند. بنابراین در این روش نیازی نیست که یک ملک مستقل داشته باشید؛ بلکه می توانید بخشی از خانه خود را به اقامتگاه بومگردی تبدیل کنید. برای تبلیغ کار خود هم می توانید صفحه اینستاگرام خود را راه اندازی کنید یا در پلتفرم هایی مانند بومگردی، جاباما، پینورست و … آگهی خود را منتشر کنید.

35- طراحی قالب و افزونه وردپرس

یکی دیگر از راه های کسب درآمد غیر فعال که جزو گزینه های فنی و تکنیکی محسوب می شود، طراحی قالب و افزونه وردپرس است. همانطور که می دانید اکثر وب سایت های وردپرسی بر پایه قالب ها و افزونه های آماده طراحی می شوند.

بنابراین اگر در زمینه توسعه وردپرس مهارت دارید، می توانید انواع قالب ها و افزونه ها را طراحی کرده و در پلتفرم های فروش محصولات وردپرسی با نام خودتان به فروش برسانید. مادامی که این محصولات فروش داشته باشند، شما سهم خود را دریافت خواهید کرد. البته یادتان باشد که پشتیبانی از این محصولات جزو کارهایی است که باید همیشه برای آن وقت صرف کنید یا فرد دیگری را برای این کار استخدام کنید.

36- شراکت در سهام شرکت ها

این روش به نسبت روش های دیگر نیازمند سرمایه بیشتری است. اگر پولی دارید که می خواهید از آن به صورت غیرفعال درآمد داشته باشید، می توانید بخشی از سهام شرکت هایی را که به دنبال شریک هستند خریداری کنید.

37- اجاره مغازه

بسیاری از فروشنده ها مغازه خود را از صاحب اصلی آن ملک اجاره کرده اند و در آن مشغول به کار شده اند. از آنجایی که معمولاً مغازه ها ملک های غیر قابل سکونت هستند، کارایی دیگری غیر از مغازه یا فروشگاه ندارند. بنابراین اگر سرمایه نسبتاً زیادی دارید، می توانید این مغازه ها را از صاحبان اصلی آنها بخرید و آن را حتی به همان فروشنده قبلی اجاره دهید. به این ترتیب شما یک مغازه فعال و در حال فروش را خریداری کرده و اجاره ماهانه خود را دریافت می کنید. این مغازه ها حتی می توانند یک دُکان کوچک باشند، بنابراین گاهی خرید آنها به نسبت خرید یک ملک مسکونی بسیار به صرفه تر است.

38- فروشگاه آنلاین چاپ دیجیتالی

حتماً بارها تی شرت ها، ماگ ها، خودکارها یا … را دیده اید که با یک طرح سفارشی تولید شده اند. اکثر این محصولات تبلیغاتی هستند و طرح روی آنها مثلاً لوگوی یک برند است. اما کاربری دیگر آنها هدیه ای است که یک تصویر یا متن اختصاصی روی آن چاپ شده است.

اگر به حوزه چاپ دیجیتال علاقه دارید، می توانید یک فروشگاه آنلاین راه اندازی کنید و سفارش چاپ و تولید محصولات این چنینی را بگیرید. حتی اگر خودتان طراحی محصولات باشید هم معمولاً لازم نیست وقت زیادی برای طراحی صرف کنید؛ چراکه قالب همه طرح ها آماده است و فقط باید طرح یا لوگوی مد نظر را روی محصولات بیندازید. اما حتی می توانید بخش طراحی را هم مثل سایر مراحل برون سپاری کنید و خودتان فقط سرمایه گذار این ایده باشید.

39- اجاره بیلبورد

اگر ملک یا زمینی دارید که در آن فضایی برای نصب بیلبورد مهیاست، می توانید به عنوان صاحب این بیلبورد، آن را به کسب و کارهای مختلف اجاره دهید. طبیعتاً هر چه موقعیت این بیلبورد بهتر بوده و در معرض دید رهگذران بیشتری باشد، ارزش آن نیز بیشتر خواهد بود.

40- طراحی قالب های آماده اکسل

اگر مهارت کار با برنامه اکسل را دارید، می توانید قالب های آماده ای را برای فاکتورها، انواع روش های حسابداری و … طراحی کنید.سپس این قالب ها را در وب سایت های مربوطه که واسط فروش هستند قرار دهید.

41- نویسندگی

نویسندگی از ارزشمندترین شغل هاست که می تواند منبع درآمد منفعل شما هم باشد. فرض کنید یک رمان یا مجموعه داستان های کوتاه یا کتابی تحقیقی نوشته اید. بنا به قراردادی که با انتشارات می بندید، تا زمانی که این کتاب به فروش برسد، درصدی از آن متعلق به شما خواهد بود.

42- طراحی ابزارهای آنلاین

قبل تر به طراحی اپلیکیشن اشاره کردیم؛ اما اگر در توسعه وب مهارت دارید، می توانید به جای اپلیکیشن موبایل، وب اَپ یا ابزار آنلاین خود را طراحی کنید. ابزارهای ساده ای مثل تبدیل JPEG به PDF، حذف بک گراند، جداسازی صدا و تصویر و … جزو پرکاربردترین ابزارها هستند که بسیاری از کاربران ترجیح می دهند به جای نصب اپلیکیشن برای آن، فقط از طریق مرورگرشان آن را انجام دهند.

از آنجایی که ابزارهای این چنینی در فضای وب به صورت رایگان موجودند، نمی توانید برای کارایی اصلی از کاربران پول بگیرید. اما می توانید با طراحی یک فضای کاربری ساده، سرعت بالا و … خود را از رقبا متمایز کنید. سپس برای کارهای خاصی مثل تبدیل گروهی چندین عکس، تبدیل فایل های حجیم و … اشتراک سرویس خود را به کاربران بفروشید.

43- استریمینگ

آیا عاشق بازی های دیجیتالی هستید و ساعات زیادی را صرف بازی کردن می کنید؟ خب چرا همین سرگرمی خود را به منبع درآمدتان تبدیل نمی کنید؟ استریمینگ (یا لایو استریم) یک شغل است که در آن بازی می کنید و بازی خود را به صورت آنلاین برای علاقه مندان پخش می کنید. بسیاری از علاقه مندان به صنعت گیم، مشتاقانه بازی های شما را دنبال خواهند کرد.

در پلتفرم های عمومی تری مثل یوتیوب می توانید به استریمینگ بپردازید. به این ترتیب که یک کانال می سازید و وقتی که مخاطبان وفادار خود را پیدا کردید، اشتراک عضویت در کانال یوتیوب خود را به فروش می رسانید. اما غیر از یوتیوب پلتفرم های اختصاصی تری مثل «Youtube Gaming»، «Twitch»، «UStream» و … هم هستند که هرکدامشان طرح ویژه خود را برای کسب درآمد شما دارند.

44- کسب درآمد غیرفعال از گوگل مپ

درست است، گوگل مپ هم می تواند یکی از راه های کسب درآمد غیر فعال باشد. چگونه؟ اول از همه باید فعالیتتان را در گوگل مپ زیاد کنید. یعنی برای مکان های مختلف نظر بدهید، ستاره بدهید، عکس یا ویدئوی مکان های مختلف را آپلود کنید، اطلاعات قبلی را اصلاح و ویرایش کنید یا یک محل جدید را اضافه کنید.

همه این فعالیت ها در گوگل مپ یک امتیاز مشخص دارند. مثلاً در حال حاضر ستاره دادن 1 امتیاز و اضافه کردن مکان جدید 15 امتیاز دارد. گوگل بسته به مجموع امتیازتان به شما «Level» می دهد. برای مثال با دریافت 75 امتیاز به لول 3 می رسید و با امتیاز 100.000 به لول 10 (که بالاترین سطح است).

اما کسب درآمد از این امتیازها چگونه است؟ از طریق ثبت مکان یا اطلاعات سایر برندها و کسب و کارها. نکته اینجاست که بعضی از کسب و کارها به دلیل سطح پایینی که دارند نمی توانند مکان خود را به گوگل مپ اضافه کرده یا اطلاعات قبلی را ویرایش کنند. اینجاست که شما با سطح بالایی که دارید دستتان باز است و می توانید در اِزای دریافت هزینه ای مشخص، کسب و کارها آنها را در گوگل مپ ثبت یا اصلاح کنید.

45- مشاوره دادن

مشاوران گاهی می توانند به تنهایی مسیر موفقیت دیگران را هموار کنند. البته رسیدن به جایگاه یک مشاور کار چندان راحتی نیست. اما اگر در زمینه ای خاص دانش، مهارت یا تخصص لازم را دارید، می توانید فقط با راهنمایی آنلاین کاربران کسب درآمد کنید.

این مشاوره می تواند در زمینه کسب و کارها (مثل توسعه کسب و کار آنلاین)، آموزشی، بهداشتی و درمانی و … باشد. پلتفرمِ واسط شما هم می تواند صفحه اینستاگرام یا وب سایت اختصاصی خودتان باشد. اما پلتفرم هایی مانند اسنپ هم هستند که امکان ارتباط کاربران با مشاوران را به صورت آنلاین فراهم کرده اند. بنابراین می توانید به عنوان مشاور در این پلتفرم ها ثبت نام کنید.

46- خرید و فروش دامنه

شاید برایتان جالب باشد که بدانید دامنه های وب سایت ها هم می توانند بستری برای سرمایه گذاری باشند. در این روش باید دامنه هایی را بخرید که حدس می زنید در آینده ارزشمندتر می شوند. برای مثال بعضی از دامنه های تجاری مختصر و مفید که توسط صاحبشان به فروش گذاشته شده اند، می توانند جزو بهترین گزینه ها باشند. ضمناً دامنه های .com معمولاً ارزش بیشتری به نسبت سایر دامنه ها دارند.

47- ساخت پروژه های ویدئویی آماده

در دنیای دیجیتالی امروز، محتوا حرف اول را می زند. در این میان محتواهای ویدئویی هم بیش از هر محتوای دیگری طرفدار دارند. اما ساخت افکت های ویدئویی یا ویدئوهای خلاقانه دیگر برای همه راحت نیست.

اگر به برنامه هایی مثل افترافکت، پریمیر یا … مسلط هستید، می توانید پروژه های ویدئویی انواع افکت ها، تیزرها و … را طراحی کنید و بفروشید. کاربرانی که آشنایی کلی با این برنامه ها داشته باشند، می توانند نوشته، تصویر و عناصر موردنظرشان را فقط با چند کلیک در این پروژه جایگذاری کنند.

منابع کسب درآمد غیر فعال در ایران

48- فروش لوازم عتیقه یا دست دوم؛ از ساده ترین راه های کسب درآمد غیرفعال

اگر نگاهی به اطرافتان بیندازید احتمالاً وسایل زیادی را می بینید که نیازی به آنها ندارید. از طرفی اگر معمولاً عادت به خرید وسایل جدید دارید، قطعاً تعداد این لوازم بلااستفاده بسیار بیشتر است.

اگر تا به امروز به فروش آنها عادت نداشته اید، می توانید این کار را به یکی از عادت های دوره ای خود تبدیل کنید. از پوشاک نسبتاً نو و قابل استفاده گرفته تا وسایل برقی، تزئینی و … همگی لوازمی هستند که می توانید در پلتفرم هایی مانند Dast2، Divar و … برای فروش قرار دهید.

49- اسپانسر شدن برای برندها

اگر در وب سایت یا شبکه اجتماعی خود فعالیت مستمر دارید و تولید محتوا می کنید، می توانید هرازچندگاهی محتواهایتان را به یک برند خاص اختصاص دهید. با این روش هم ارتباط محتوایی خود را با کاربرانتان برقرار نگه می دارید و هم در اِزای اسپانسرینگ برای یک برند دیگر، هزینه ای دریافت می کنید.

50- طراحی قالب های آماده رزومه

ساخت رزومه حرفه ای و استاندارد از دغدغه های همیشگی افراد جویای کار است. اگر فکر می کنید با استانداردها و چهارچوب های رزومه آشنا هستید، می توانید قالب های آماده رزومه را طراحی کرده و از فروش آنها به کسب درآمد غیرفعال بپردازید.

تفاوتی ندارد که این قالب ها را با چه برنامه ای طراحی می کنید (ورد، فتوشاپ یا ….)؛ فقط مهم است که آنها را به صورت فایل لایه باز بفروشید که کاربران بتوانند آنها را به راحتی ویرایش کنند.

درآمد غیرفعال؛ مشمول یا معاف از مالیات؟!

در زمینه مالیات، مسائل مرتبط با درآمد غیرفعال بسته به قوانین مالیاتی کشورها و محل اقامت شما متفاوت است. عموماً، درآمد غیرفعال نیز به عنوان “درآمد سرمایه‌ای” شناخته می‌شود و مشمول قوانین مالیاتی خاص خود قرار دارد.

در بسیاری از موارد، درآمد غیرفعال مانند درآمد اجاره‌ها، سود سرمایه‌گذاری‌ها، درآمد از فروش ملک و سایر منابع غیرفعال مشمول مالیات است. اما مقدار و نحوه مالیات‌گذاری ممکن است بسته به محل اقامت، نوع منبع درآمد و قوانین مالیاتی متفاوت باشد.

برخی کشورها ممکن است برای درآمد غیرفعال تخفیف‌های مالیاتی ارائه دهند، مانند اجازه بهره‌مندی از کاهش مالیاتی برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های خاصی. همچنین، تعدادی از کشورها ممکن است معافیت‌های مالیاتی مشروطی را برای درآمد‌های غیرفعال ارائه دهند.

به هر حال، برای دریافت اطلاعات دقیق در مورد وضعیت مالیاتی در کشور خود، بهتر است با منابع مالیاتی معتبر یا مشاوران مالیاتی محلی تماس بگیرید. قوانین مالیاتی می‌توانند پیچیده باشند و بهتر است از منابع کامل و معتبر برای اطلاعات خود استفاده کنید.

در آخر

در این راهنما 50 تا از محبوب ترین راه های کسب درآمد غیر فعال را با هم دیدیم. درآمد ناشی از این منابع منفعل می تواند در حد یک درآمد کمکی باشد یا برعکس؛ تبدیل به منبع درآمد اصلیتان شود که آوَرده قابل توجهی دارد. در هر صورت پیشنهاد می دهیم که در کنار 50 راهکار بالا، خودتان هم با توجه به شرایط، ابزارها و مهارت هایی که دارید، ایده های جدیدی را طراحی و اجرا کنید. در پایان توصیه می کنیم مقاله کار برای نوجوانان را مطالعه کنید.

اگر شیوه دیگری برای کسب درآمد غیرفعال در ایران به ذهنتان می رسد، خوشحال می شویم که در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

12 نظر در مورد “درآمد غیرفعال چیست؟ 50 ایده برای کسب درآمد غیرفعال در سال 2022

  1. سید هادی حسینی

    عالی بود درست است که یک درآمد کوچک و غیر فعال است اما اگه از بزرگترین ذخیره آب هم قطره قطره آب ازش خارج شود خالی میشود و اگه خالی باشد با قطره قطره در مرور زمان پرمیشود

  2. هاله رفیعی

    ممنون از این مقاله
    بهتره درکنار مزایای این نوع درآمد از معایب و واقعیت‌های اون هم گفته شده
    من این مدل درآمدی رو شروع کردم و باید بگم سخته ولی فکر می کنم ارزشش را داره

    (3/5)

دیدگاهتان را بنویسید

امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *