الگوریتم رنک برین چیست

راهنمای کامل الگوریتم rank brain

رنک‌ برین که در سال 2015 ارائه شد، یک الگوریتم یادگیری ماشین (از علم هوش مصنوعی) است که گوگل از آن برای مرتب سازی نتایج خود استفاده می کند. این الگوریتم به گوگل کمک می کند که جست و جوهای کاربران را بهتر پردازش و درک کند. یعنی به گوگل کمک می کند که منظور کاربران را از چیزهایی که سرچ می کنند بهتر بفهمد.

قبل از رنک برین نیز الگوریتم مرغ مگس خوار این وظیفه را به عهده داشت. سپس Rank Brain بر پایه همان الگوریتم بنا شده تا قدرت نمایش نتایج گوگل را بیشتر و بیشتر کند. ضمناً باید بدانید که رنک برین در ابتدا برای جست و جوهایی اعمال می شد که گوگل قبلاً با آنها مواجه نشده بود. در آن زمان این الگوریتم روی حدود 15% از جست و جوها تأثیر می گذاشت که این عدد بیشتر و بیشتر شده و امروز طیف وسیعی از جست و جوها زیر نظر این الگوریتم هستند.

جالب است بدانید که گوگل از مهندسان خود خواست که همان کاری که Rank Brain انجام می دهد را به صورت دستی انجام دهند. سپس نتیجه را با عملکرد رنک برین مقایسه کرد. و اما نتیجه… Rank Brain 10% از مهندسان گوگل بهتر عمل کرد!

سازوکار عملکرد الگوریتم رنک‌ برین چیست؟

در گذشته یک الگوریتم ریاضی جایگاه نتایج جست و جو را مشخص می کرد که همانطور که می توانید حدس بزنید، کیفیت و دقت عملکردش به اندازه Rank Brain نبود. اما این الگوریتم جدید،تلاش می کند که نتایجی را در اختیار کاربران بگذارد که بیشترین شباهت را به جست و جوی آنها داشته باشد.

نکته ای که در این خصوص اهمیت دارد این است که رنک برین می تواند یاد بگیرد و الگوهای جدید را نیز بشناسد؛ یعنی خودش، خودش را کامل تر می کند! ویژگی ای که در مقابل مرغ مگس خوار یک نقطه قوت فوق العاده محسوب می شود.

الگوریتم Rank Brain گوگل حتی زمینه های محیطی (مثلاً محل فیزیکی جست و جوگر) را هم لحاظ می کند تا بهتر بفهمد این کاربر دقیقاً چه نیازی دارد. رنک برین در حال حاضر سومین عامل تأثیرگذار در پاسخ به جست و جوی کاربران است.

در نگاهی دقیق تر، همزمان با انجام یک جست و جو در گوگل توسط کاربر، الگوریتم رنک‌ برین اول سعی می کند منظور کاربر را بفهمد. بعد شروع به بررسی رفتار کاربر کرده و جایگاه صفحات را نیز مدنظر قرار می دهد. در این حالت، عبارت جست و جوشده، مشخصات کاربر و نتایج به دست آمده توسط گوگل گردآوری می ‌شوند.

اینجا یک نکته مهم داریم! این که نباید CTR را به عنوان یک عامل رتبه بندی بشناسید! چراکه CTR می گوید که X کاربر این سایت را دیده اند و Y کاربر وارد آن شده اند. اما نمی گوید که چند درصد از این Y از محتوای سایت راضی بوده اند. این در صورتی است که گوگل به لطف الگوریتم Rank Brain خود، حتی میزان رضایت کاربرها را می فهمد و در رتبه بندی صفحات لحاظ می کند.

رنک برین مفهوم کلی عبارات جست و جوشده را پیدا می کند!

“تصویر الگوریتم رنک برین”

رنک برین، حجم بالایی از داده‌ ها را به داده های قابل درک برای سیستم تبدیل می کند. با این کار در برخورد با عبارات ناآشنا در مورد آنها حدس هایی می زند. مثلاً اگر سرچ کنید «بازیگر مو بلوند اهل استرالیا که به تازگی وزن کم کرده» می فهمد که منظورتان «Rebel Wilson» است. این فقط یکی از مهارت های این الگوریتم است.

رنک برین فقط کلمات را آنالیز نمی کند؛ بلکه آنها را در کنار منطقه جغرافیایی، تاریخچه جست و جو، علایق کاربر و … قرار می دهد تا نیاز کاربر را بهتر حدس بزند. درواقع تمام این کارها برای این است که گوگل بتواند منظور دقیق کاربر را بفهمد و بهترین نتیجه را به او بدهد.

اما همانطور که بالاتر هم دیدیم، کار این الگوریتم اینجا تمام نمی شود! پس ادامه وظیفه الگوریتم رنک برین چیست؟ بعد از نمایش نتایج جست و جو، شاخص هایی از قبیل رضایت کاربران و میزان منطبق بودن نتیجه با خواسته آنها آنالیز می شوند.

این آنالیز چگونه است؟ بر اساس رفتار کاربر در صفحه نتایج جست و جو. مثلاً یک کاربر وارد دو لینک اول می شود و به نیاز خود می رسد. اما کاربر دیگر لینک های صفحه اول را می بیند و پاسخش را پیدا نمی کند و به سراغ صفحه دوم می رود. یا مثلاً این کاربر وارد لینک دوم می شود و بعد از 3 ثانیه صفحه را ترک می کند. این هم یعنی کاربر پاسخش را در این صفحه ندیده است.

تمام علائم نارضایتی کاربران نشان می دهد که رتبه بندی فعلی برای کاربران جواب خوبی نداشته و باید تغییر کند. بدین ترتیب رتبه‌ بندی نتایج جست و جو برهمین اساس تعیین و اصلاح می شود.

رنک برین و صفحه نتایج جست و جوی گوگل

همانطور که گفتیم، الگوریتم رنک‌ برین تأثیر به سزایی بر ترتیب نتایج جست و جو و ویژگی های SERP دارد. داده های رنک برین به گوگل کمک می کند که اطلاعات جذاب تر و درست تری را در SERP نشان دهد. در ادامه مهم ترین بخش های صفحه نتایج گوگل را که الگوریتم رنک برین روی آنها تأثیر می گذارد بررسی می کنیم.

1/ فیچر اسنپیت – featured snippets

فیچر اسنیپت بالای صفحه نتایج جست و جو نشان داده می شود. این ویژگی به کمک الگوریتم MUM پاسخ های بسیار پیچیده یا ساده را به جست و جوگران ارائه می دهد. جایگاه صفر یا فیچر اسنیپت برای زمانی است که می توان یک پاسخ سریع و صحیح را ارائه کرد. فیچر اسنیپت اخیراً از الگوریتم MUM نیز استفاده می کند و ویژگی های جالب توجهی به آن اضافه شده است.

2/ فیچر People also search for

با انتخاب یکی از نتایج جست و جو و سپس بازگشت به همان صفحه نتایج، باکس دیگری نمایش داده می شود که حاوی عبارت ‌های مرتبط با موضوع جست و جوی شماست. به این ترتیب رنک‌ برین می فهمد که نتوانسته اید پاسختان را پیدا کنید. در نتیجه انتخاب های دیگری را برای جست و جویی دقیق تر پیشنهاد می دهد تا در رسیدن به نتیجه مورد نظرتان کمکتان کند.

3/ فیچر People also ask

یکی از پراستفاده ترین فیچرهای سرپ گوگل، جایگاه PAA است که تحولات زیادی را پشت سر گذاشته و به بلوغ خوبی در درک کوئری های جست و جو شده رسیده است. وقتی سؤالی را در سرپ جست و جو می کنید، این فیچر کمک می کند که کوئری های پرتکرار را که مرتبط به کوئری شماست، در نظر داشته باشید. این PAAها جست و جوی شما را توسعه می دهند و قصد آنها رسیدن به پاسخ های بهتر و منطبق تر است. رنک برین نقش به سزایی در شناخت سرچ کوئری و سوالات PAA دارد.

فیچر اسنیپت، روز به روز کامل تر و دقیق تر

گوگل بهینه‌ سازی ‌های زیادی را برای Featured Snippet انجام داده که شامل استفاده از الگوریتم MUM نیز می ‌شود. تغییرات فوق حتی بخشی از ویژگی ‌های نتایج جست و جو ازجمله فیچرهای About this result و Content advisories را دربرگرفته و از قابلیت ‌های MUM نیز بهره می ‌برد.

با تغییرات فوق، نتایج فیچر اسنیپت با فونت بزرگ ‌تر متمایز می شوند و داده‌ های باکیفیت بالا را از سراسر وب گردآوری می کنند. طبق گفته گوگل، سیستم‌ های این موتور جست و جو قادر هستند که به کمک MUM منابعی را پیدا کنند که با کلیدواژه های متفاوت به موضوع فیچر اسنیپت ارتباط دارند و نتایج را به شکل معنی‌ داری برای ارائه پاسخ های مفید بهبود ببخشد.

راه سئو کردن سایت برای الگوریتم رنک برین چیست؟

“تصویر الگوریتم rank brain”

برای تدوین استراتژی سئو به طوری که هم راستا با استانداردهای رنک برین باشد، باید بدانیم که چه چیزهایی برای این الگوریتم مهم تر هستند. البته که قطعاً خودتان می توانید حدس هایی بزنید. بیایید در ادامه شاخص های مهم و تاثیرگذار الگوریتم رنک برین را باهم ببینیم.

1/ مفهوم جست و جوی کاربران

حالا دیگر می دانیم که مهم ترین چیز برای الگوریتم Rank Brain گوگل، هدف کاربران از عبارتی است که وارد کرده اند تا به دنبال آن بتواند مرتبط ترین نتیجه را به آنها نشان دهد.

پس ما باید در محتواهایمان چه کنیم؟ بله، به این فکر کنیم که کاربران برای جست و جوی هر یک از کلمات کلیدی، دقیقاً به دنبال چه هستند. برای این کار باید جامعه مخاطب هدف خود را بشناسید. در این صورت می توانید تحقیق کلمات کلیدی بهتری داشته باشید و بر اساس هدف جست و جوی مخاطبینتان، موضوعات بهتری انتخاب کنید.

در قدم بعدی باید محتوایتان را مطابق با نیت جست و جوگر خلق کنید. یادتان باشد که صِرف تولید محتوا هیچ تأثیری در رتبه بندی های سایت تان ندارد و این جانِ محتواست که می تواند رتبه شما را بالا ببرد. پس باید محتوایی داشته باشید که جست و جوگران واقعاً به دنبال آن هستند و در کمترین زمان به پاسخشان برسند.

به دنبال این باشید که جامعه هدف شما بیشتر دنبال چه هستند و وقتی وارد یک سایت می شوند، انتظار چه اطلاعاتی را دارند. این سرنخ ها را می توانید در Google Search Console و در بخش Queries که زیرمجموعه Performance است پیدا کنید. اینجاست که صفحات شما و کوئری های جست و جو شده، باید با هم منطبق باشند یا موضوع هر صفحه با کوئری که دریافت کرده هم معنی باشد.

2/ جلب رضایت کاربران قبل از ورود به سایت

هرچند که خود محتوا بسیار مهم است؛ اما این هم مهم است که بتوانید نظر کاربران را قبل از ورودشان به صفحه جلب کنید. بنابراین در نوشتن عنوان دقت کنید و سعی کنید از اسنیپت های پیشرفته و داده های ساختاریافته (مثل سؤالات متداول یا تصویر که در SERP نمایش داده می شوند) استفاده کنید.

تمام این اِلِمان ها باعث می شوند که الگوریتم رنک برین و همینطور کاربران مطمئن شوند که قرار است در صفحه شما دقیقاً چیزی را ببینند که به دنبالش هستند.

3/ نگه داشتن کاربران در صفحه

یکی از جذاب ترین ویژگی های الگوریتم رنک برین چیست؟ بله، این که حتی می تواند میزان رضایت کاربران را هم اندازه گیری کند و نتایج را بر اساس آنالیزش تغییر دهد.

بنابراین اگر می خواهید توجه این الگوریتم را جلب کنید باید نشان دهید که کاربران را راضی نگه داشته اید. با چه فاکتورهایی؟ CTR و از آن مهم تر Dwell Time یا زمان ماندن کاربر در صفحه.

شناخت عواملی که به CTR می انجامد و نرخ ماندگاری کاربران در صفحه، در نحوه سنجش رضایت مخاطبین شما تأثیر فوق العاده ای دارد. اما توجه داشته باشید که صرفاً وجود CTR خوب و حضور طولانی کاربر در صفحه ملاک رضایت آنها نیست! افراد می توانند وارد سایت شما شوند و مدت ها برای دستیابی به پاسخشان زمان صرف کنند؛ اما در نهایت از محتوای صفحه راضی نباشند.

بنابراین در کنار شاخص هایی مانند CTR و Dwell Time، روش دیگری برای محاسبه میزان علاقه کاربران به یک محتوا وجود دارد که نظرات ثبت شده است. هرچقدر مخاطبین و مشتریان شما کامنت ها و امتیازهایی داشته باشند که اولاً واقعی بوده و ثانیاً منفی نباشد، به نظر می رسد آنها از چیزی که مطالعه کرده اند راضی بوده اند.

در کنار فاکتورهای بالا، این را هم باید اضافه کنیم که الگوریتم رنک‌ برین به میزان به اشتراک‌ گذاری محتواها در شبکه ‌های اجتماعی هم بَها می دهد و هر چه این اشتراک گذاری بیشتر باشد، مطمئن تر می شود که محتوای خوبی داشته اید.

4/ انکر تکست های لینک ‌سازی داخلی و خارجی

Anchor Text کلمه ای است که به آدرس مد نظر لینک می شود. حالا این لینک یا می تواند داخلی باشد یا خارجی. انکر تکست در لینک سازی بسیار اهمیت دارد و یکی از شاخص های گوگل برای درک موضوع صفحه مقصد است. به عنوان مثال اگر انکر تکست یک لینک «آموزش سئو» باشد، موتور جست و جو متوجه می شود که صفحه مقصد روی آموزش مباحث سئو تمرکز دارد.

در لینک‌ سازی هرچه انکر تکست به موضوع صفحه مقصد مرتبط تر باشد، تأثیر بهتری در سئو دارد. استفاده از کلمات کلیدی طولانی نیز درک لینک ها را راحت تر کرده و شناخت ساختار محتواها (به خصوص کلاسترها) را بهتر می کند.

محتوانویسی یک هنر است، هنر یک هنرمند

google rank brain

حالا که می دانید الگوریتم رنک برین چیست، حتماً شما هم با ما موافقید این الگوریتم به درک بسیار بالایی از محتوای ارزشمند رسیده است. این بدان معناست که وقتی برای یک محتوا زمان و انرژی صرف می کنید، الگوریتم های گوگل ارزش این محتوا را درک کرده و قَدرَش را بیشتر می دانند.

صِرف تایپ کلمات و تلاش برای محتوانویسی برای موتورجست و جو که باعث می شود نیاز مخاطب نادیده گرفته شود، باعث می شود آن چیزی را که واقعاً به دنبالش هستید پیدا نکنید. پس باید تلاش کنید که محتوایی ساده و روان بنویسید تا شخصی با هر سطحی از آگاهی بتواند پاسخ نیازش را به دست آورد.

در این بین یادتان باشد که نکات سئوی محتوا را نیز از قلم نیندازید؛ نکاتی مانند: رعایت نکات نگارشی، استانداردهای سئوی محتوا مانند استفاده از تگ‌های H، انتخاب عنوان های مناسب، محتوای با طول مناسب، کیورد تارگتینگ، استفاده از ویژگی alt تصاویر، توجه به عناصر بصری مانند تصویر، کلیپ، صدا و … .

اگر دانش تولید محتوا را ندارید توصیه می کنیم که محتوای خود را به تیم ریراکو سئو بسپارید. می توانید با مراجعه به لندینگ سفارش تولید محتوا تعداد مقالات و کلمات خود را تعیین کنید تا توسط متخصصان مجرب و کارآزموده این حوزه، محتواهایی با استانداردهای روز سئو برای سایتتان تولید شوند.

جمع بندی

الگوریتم رنک برین به فاکتورها و شاخص های زیادی وابسته است و ویژگی های فراوانی را پردازش می کند. اما مهم ترین نکته ای که این الگوریتم روی آن تأکید دارد، کارایی و ارزش محتوای نوشته شده برای مخاطب است.

بسیاری از متخصصان سئو بر این باور هستند که طبیعی و روان نوشتن محتوا، مهم ترین نکته ای است که رنک برین را راضی می کند. اما واقعیت این است که سبک محتوانویسی و رعایت سئوی محتوایی تنها قسمتی کوچک از دنیای رنک برین به شمار می روند و در کنار سایر فاکتورها پردازش می شوند.

در یک کلام رنک برین می خواهد مطمئن شود که جست و جوگران به آنچه که دنبالش هستند در کمترین زمان ممکن می رسند. بنابراین این شما هستید که باید رضایت این الگوریتم را جلب کرده و به آن اطمینان دهید که از پسِ رفع نیاز واقعی کاربران بر می آیید.

دیدگاهتان را بنویسید

امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *