سئوی منفی چیست؟ چطور از Negative SEO جلوگیری کنیم؟

سئوی منفی چیست

سئوی منفی چیست؟ چه انواعی دارد؟ چه قدر می تواند سئوی سایتمان را خراب کند؟ چطور می توانیم چنین حملاتی را شناسایی و از آنها جلوگیری کنیم؟ در یک تعریف خلاصه، سئوی منفی حمله ای است که از طرف رقبایتان علیه شما انجام می شود. اما تا انتهای این راهنما همراه ما باشید تا پاسخ کامل تر این سؤالات را باهم ببینیم.

سئوی منفی چیست؟

به هر عمل خرابکارانه ای که با هدف خراب کردن سئوی رقیب انجام می شود، سئوی منفی می گویند. منظور از خراب کردن سئو نیز معمولاً پایین آوردن رتبه رقیب است. سئوی منفی یا Negative SEO به دلیل ماهیت مخربی که دارد، در دسته سئوی کلاه سیاه قرار می گیرد.

درواقع در این روش، فرد خرابکار به جای این که روی ارتقای سئوی سایت خودش کار کند، سئوی رقبا را خراب می کند. با این روش آنها را از رتبه های برتر پایین کشیده و جای آنها می نشیند.

انواع تکنیک های سئوی منفی

سئوی منفی را با روش های مختلفی می توان روی سایت رقیب پیاده کرد. در ادامه رایج ترین این روش ها را مرور می کنیم.

1/ هک کردن سایت

پرهزینه ترین و مؤثرترین تکنیک Negative SEO، هک کردن سایت رقیب است. در این روش مهاجم می تواند سئوی آن سایت را هر طور که می خواهد تغییر دهد. برای مثال می تواند ریدایرکت ها و لینک سازی های داخلی و خارجی را به هم بریزد و یک ساختار به هم ریخته برای سایت بسازد.

اما شاید بپرسید تفاوت این نوع هک کردن با هک کردن های دیگر چیست؟ باید گوییم که اگر هدف از هک کردن یک سایت، دستکاری «سئو» باشد، این حمله را می توان سئوی منفی دانست.

2/ ساخت بک لینک های سمی

همانطور که می دانید گوگل برایش مهم است که بک لینک هایتان از چه سایت هایی و با چه Anchor Textهایی هستند. درواقع گوگل میزان اعتبار سایتی که به شما لینک داده و متنی که با آن لینک داده شده را پای شما هم می نویسد.

حالا یکی از مخرب ترین کارها در سئوی منفی چیست؟ این که مهاجم از سایت های ضعیف و هرزنامه ای و با انکر تکست های اسپم به شما لینک بدهد. این کار معمولاً در مزرعه های لینک و PBN ها انجام می شوند. خرابکار شاید چند صد یا حتی هزاران بک لینک مخرب را برای شما بسازد تا گوگل به شما مشکوک شود.

3/ داپلیکیت کردن کل سایت یا بعضی از محتواها

در این روش خرابکار محتواهای سایت شما را کپی کرده، آن را در سایت های دیگر منتشر می کند و لینک هایی هم برای آن می سازد تا طبیعی به نظر برسد. هدف از این کار این است که گوگل شک کند که آیا دیگران محتوای شما را کپی کرده اند یا شما محتوای دیگران را کپی کرده اید؟

در تصویر زیر وضعیت سایتی را که مورد حمله سئوی منفی قرار گرفته در گوگل سرچ کنسول می بینید. این مورد به یک سایت خبری مربوط است. مالک سایت توضیح داده که در تاریخ 5 ماه مِی شخص دیگری سایت او را کپی کرده است. سپس تا چند روز بعد، دامنه سایت کپی شده از دسترس خارج شده است.

اما در همان مقطعی که یک نسخه کپی از سایت وجود داشته، گوگل سایت قربانی را به دلیل وجود محتوای داپلیکیت از بخش Discovery خود حذف کرده است. همین امر هم باعث شده که تعداد Impression و کلیک این سایت، در سمت راست نمودار تقریباً به صفر برسد!

4/ ارائه نظرات منفی جعلی درباره سایت رقیب

در این روش یک سری نظرات جعلی برای سایت های رقیب فرستاده می شود که همگی اعتبار آن سایت را زیر سؤال می برند. این کامنت ها می توانند در بخش نظرات پست های سایت یا در صفحه محصولات یا … باشند.

هدف از این روش معمولاً صدمه زدن به اعتبار برند رقیب است. این نظرات می توانند باعث شوند که کاربران نظر بدی راجع به سایت قربانی پیدا کنند و آن را پس بزنند.

5/ ارسال درخواست جعلی برای حذف بک لینک ها

هر سایتی معمولاً یک سری بک لینک باارزش دارد. یکی از تکنیک های سئوی منفی این است که با یک اکانت یا ایمیل جعلی، از سایت هایی که به رقیبشان بک لینک داده بخواهند که این لینک ها را حذف کنند.

سایت هایی که این پیام جعلی را می گیرند، تصور می کنند که سایت قربانی می خواهد استراتژی های لینک سازی خود را تغییر دهد. بنابراین درخواست آنها را قبول کرده و بک لینک هایی را که به آنها داده بودند، حذف می کنند. به این ترتیب سایت رقیب یکی از باارزش ترین دارایی های خود را که بک لینک ها هستند، از دست می دهد.

دلیل سختی شناسایی و اثبات حملات سئوی منفی چیست؟

اثبات حملات Negative SEO معمولاً کار سختی است. به خصوص اگر سایت قربانی از قبل یک سری بک لینک های هرزنامه ای داشته باشد یا حاوی محتواهای باکیفیت و قدرتمندی نباشد. درواقع هر چه سئوی سایت از قبل ضعیف تر باشد، اثبات این که مورد حمله قرار گرفته سخت تر است.

نکته دیگر این که بعضی سایت ها فقط تصور حملات منفی را دارند؛ در حالی که شاید دلیل اُفت رتبه آنها، تغییر الگوریتم های گوگل باشد! همانطور که «جان مولر» می گوید:

ˮبسیاری از ایراداتی که حمله سئوی منفی به نظر می رسند، فقط اشتباهاتی هستند که متخصص سئوی خود سایت انجام داده  هیچ اقدام مخربی توسط رقبا شکل نگرفته است!ˮ

بنابراین محتوای وب سایتتان را همیشه باکیفیت و سئوشده نگه دارید. به علاوه مراقب باشید که بک لینک هایتان همواره تا جای ممکن تمیز و معتبر باشند.

آیا منطقی است که از سئوی منفی برای پیشرفت سایتم استفاده کنم؟

خب اگر دارید به این فکر می کنید که تکنیک های سئوی منفی را روی رقبایتان پیاده کنید، باید چند نکته را به شما گوشزد کنیم.

اول از همه این که حتی اگر گوگل متوجه حملات خرابکارانه شما نشود، بدون تردید این روشِ درستی برای رقابت نیست. خودتان را جای سایت رقیب بگذارید. تصور کنید روزی به دلیل اشتباهی که نکرده اید، توسط گوگل جریمه می شوید و همه زحماتتان نقش بر آب می شود. چرا به جای این کار به فکر ارتقای سئوی سایت خود نباشید و مسیر رقابت سالم را پیش نگیرید؟

اما گذشته از این، گوگل در تشخیص بک لینک های سالمی که خود سایت ساخته با بک لینک های سمی که نتیجه سئوی منفی است، بسیار خوب عمل می کند. در تشخیص سایر روش های سئوی منفی هم این داستان صدق می کند.

از طرفی پیاده سازی تکنیک های سئوی منفی اصلاً کار راحتی نیست. این روش هم به استراتژی و برنامه ریزی نیاز دارد. در غیر این صورت گاهی حتی ممکن است به نفع سایت رقیب تمام شود و رتبه او را بیشتر هم بکند!

چطور از سایتم در برابر سئوی منفی محافظت کنم؟

یادتان باشد که گوگل همیشه سئوی منفی را تشخیص نمی دهد. حتی اگر هم تشخیص دهد، آن را جزو بدترین تکنیک های سئوی کلاه سیاه نمی داند. بنابراین مراقبت از سایتان در برابر این حملات بیشتر به عهده خودتان است. پس بیایید ببینیم که بهترین روش محافظت از سایت در برابر سئوی منفی چیست؟

هر یک از روش هایی که در ادامه می بینیم، در پاسخ به نوع جمله همان شماره (که بالاتر دیدم) آورده شده اند. برای مثال اولین موردی که بالاتر برای حملات سئوی منفی دیدیم، هک سایت بود. در ادامه نیز در راهکار شماره 1، نحوه مقابله با همین نوع حمله را مرور می کنیم.

1/ جلوگیری از هک شدن سایت

هکرها در سئوی منفی معمولاً کل سایت شما را هم نمی کنند. در عوض معمولاً شما هم به سایتتان دسترسی دارید و ظاهراً هیچ چیزی تغییر نکرده است. اما در همین حین خرابکار سیگنال های هرزنامه های مختلف را در سایت شما نصب کرده است. برای مثال دستکاری robots.txt یا نقشه سایت می تواند به سئوی سایت آسیب بزند، بدون این که شما متوجه این تغییرات شوید!

بهترین راه برای تشخیص تغییرات یا حملات خرابکارانه، مرور دائمی اعلان های Google Search Console است.  البته بهتر است از قبل این اعلان ها را طوری تنظیم کرده باشید که هر تغییر مشکوکی را به شما گزارش دهد.

علاوه بر این می توانید از ابزار  ساده ای مثل «Is It Hacked?» استفاده کرده و گزارشی از وضعیت امنیتی سایت و هک های احتمالی دریافت کنید.

2/ حذف بک لینک های مخرب

یکی از بدترین و مخرب ترین حمله های Negative SEO ساخت بک لینک های جعلی است. اما خوشبختانه یک راه جذاب برای مهار کردن این حمله وجود دارد و آن استفاده از قابلیت «Disavow» در گوگل سرچ کنسول است.

اول از همه باید بک لینک هایتان را با خود گوگل سرچ کنسول یا هر ابزار دیگری چک کنید. سپس آنهایی را که از سایت نامعتبری هستند یا انکر تکست بدی دارند را لیست کنید.

سپس به بخش Disavow گوگل سرچ کنسول بروید و این لیست را قرار دهید. با این کار به گوگل می گویید که این بک لینک ها را نادیده بگیرد.

چگونه از ساخت بک لینک جعلی جلوگیری کنیم؟

غیر از روش بالا که حذف بک لینک های مخرب بود، روش های دیگری هم برای مقابله با این تکنیک سئوی منفی وجود دارند. ازجمله این که:

  • مرتباً از ابزارهای Backlink Audit استفاده کنید تا از افزایش بک لینک ها فوراً باخبر شوید.
  • Authority سایتتان را دائماً چک کنید. افت Authority می تواند نشانه ساخت بک لینک های جعلی بی کیفیت باشد.
  • با شناسایی هر یک بک لینک جعلی، آن را به لیست Disavow اضافه کرده و این لیست را آپدیت نگه دارید.

3/ نظارت بر داپلیکیت نشدن محتواها

داپلیکیت بودن محتواها باعث بروز مشکل «Cannibalization» بین صفحات می شود و حتی می تواند باعث شود که بعضی صفحات سایت بین نتایج جست و جو نشان داده نشوند. از طرفی مهاجمان شاید کل سایتتان را کپی کنند یا شاید فقط بعضی صفحات آن را.

در هر صورت برای اطمینان از این که کسی محتواهایتان را کپی نکرده، می توانید هرازچندگاهی از ابزاری مثل «Copyscape» یا «Duplichecker» استفاده کنید.

اگر متوجه شدید که شخصی از شما کپی برداری کرده، یکی از دو کار زیر را انجام دهید:

  1. اگر کل سایتتان کپی شده، با هاست آن سایت تماس بگیرید و برایشان توضیح دهید که چرا آن سایت باید مسدود شود.
  2. اگر فقط بعضی محتواها کپی شده اند، «فرم Removing Content» گوگل را پر کنید تا آن محتوا حذف شود.

4/ پیدا کردن نظرات منفی جعلی

میزان تأثیر نظرات منفی جعلی می تواند متفاوت باشد. این نوع حملات احتمالاً به شرکت های بزرگ آسیب زیادی نرسانند؛ اما می تواند کسب و کارهای کوچک را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. از طرفی طبق گفته خود گوگل، نظرات می توانند وضعیت رتبه بندی سایت را تحت تأثیر قرار دهند.

نظراتی که در سایت خود شما نوشته می شوند، تحت کنترل خودتان است. پس نظارت بر آنها کار سختی نیست. اما توصیه می کنیم که سایت خود را هر چند وقت یک بار در گوگل سرچ کنید و ببینید در سایت های دیگر چه نظراتی درباره شما نوشته شده اند.

اگر متوجه شدید که فردی نظر دروغی را درباره شما منتشر کرده، با صاحب آن سایت صحبت کرده و از او بخواهید که آن نظر را حذف کند. شاید بعضی سایت ها راضی نشوند که این کار را برایتان انجام دهند؛ اما در هر صورت می تواند تیری در تاریکی باشد.

5/ جلوگیری از درخواست های جعلی حذف بک لینک

یک لینک های سالم و معتبر، از مهم ترین دارایی های سایتتان هستند. پس همواره باید مواظب آنها باشید. از طرفی سایت هایی که به شما لینک داده اند، احتمالاً به راحتی فریب خرابکاران را می خورند و بک لینک هایتان را به درخواست آنها حذف می کنند.

خبر خوب این که در ابزاری مانند SEMRush و در بخش «Backlink Audit» می توانید تنظیم کنید که هر زمان که بک لینک هایتان حذف شدند، به شما اعلانی فرستاده شود. با این کار فوراً از چنین دسیسه ای باخبر می شوید و می توانید ماجرا را پیگیری کنید.

در آخر

حالا که می دانید سئوی منفی چیست، لازم نیست که دائماً نگران چنین حملاتی باشید. سایت های کمی هستند که حاضرند برای چنین تهاجم هایی هزینه کنند. اما در هر صورت بهتر است 5 کار ساده ای که دیدیم را در لیست امور سئوی ماهانه خود قرار دهید. به هر حال کار از محکم کاری عیب نمی کند!

اما اگر خودتان به فکر استفاده از سئوی منفی برای رقبایتان هستید، باید بگوییم که راه سالم رسیدن به رتبه های برتر آنچنان هم سخت نیست. کافی است تدوین استراتژی های سئو خود را جدی بگیرید و در اجرای آنها هم ثابت قدم باشید. این تنها کاری است که سایت های صفحه اول گوگل انجام می دهند! ریراکو نیز با خدمات سئو خود در این مسیر همراهتان خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *