مهم ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا + وظایف

مهم ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا

مهم ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا چیست؟ بازاریابی محتوایی امروز جزو برترین روش های بازاریابی است. به طوری که همه کسب و کارها در هر حوزه ای از آموزش و سرگرمی گرفته تا تولید قطعات و … وارد دنیای دیجیتال می شوند تا به لطف بازاریابی محتوایی بتوانند مشتریان و همراهان بیشتری پیدا کنند. اما در این میان این کارشناسان محتوا هستند که خوراک اصلی این سبک بازاریابی را خلق می کنند. در همین راستا در این مطلب از ریراکو با مهم ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا و وظایف او آشنا می شویم.

کارشناس محتوا کیست؟

کارشناس محتوا عضوی از گروه دیجیتال مارکتینگ یک کسب و کار است. به عبارت دیگر دیجیتال مارکتینگ به سه بخش کلی زیر تقسیم می شود:

  • سئو
  • بازاریابی شبکه های اجتماعی
  • تولید محتوا

کارشناس محتوا بخش تولید محتوا را به عهده دارد. حالا ممکن است کسب و کاری از شما بخواهد که فقط برای شبکه های اجتماعی یا فقط برای وب سایت محتوا تولید کنید. یا گروه دیگری هر دو نوع محتوا را از شما بخواهد.

کار اصلی کارشناس محتوا چیست؟

کار اصلی کارشناس محتوا

کار اصلی کارشناس محتوا، تولید محتواهاست. حالا این تولید محتوا می تواند یکی از انواع زیر باشد:

  • نوشتن محتوای متنی
  • ایجاد تصاویر و طراحی گرافیک
  • ادیت و تغییر تصاویر و گرافیک ها (به منظور سفارشی کردن آنها برای کسب و کارها)
  • ضبط ویدئو
  • ضبط پادکست
  • و … .

درواقع مهم ترین وظیفه یک کارشناس محتوا این است که محتواهای باکیفیتی را مطابق با اهداف کسب و کار تولید کند. حالا این که این محتواها دقیقاً از چه نوعی باشند، کاملاً به خواست آن کسب و کار و توافق خودتان برمی گردد. شاید یک برند فقط از شما محتوای متنی بخواهد و برندی دیگر به تولید محتواهای ویدئویی هم نیاز داشته باشد.

اگر ترجیح می دهید فقط در انواع خاصی از تولید محتوا فعالیت کنید، اصلاً نگران نباشید! می توانید پروژه هایی را پیدا کنید یا جایی مشغول به کار شوید که فقط همان نوع محتوا را از شما می خواهند. می توانید قبل از شروع همکاری با آن کسب و کار، دقیقاً روشن کنید که چه نوع محتواهایی را تولید می کنید.

یک کارشناس محتوا موظف نیست که در تولید همه انواع محتوا مهارت داشته باشد؛ اما هرچه در شاخه های بیشتری محتوا تولید کند، پیشرفت بیشتری هم خواهد داشت.

نزدیک ترین همکاران کارشناس تولید محتوا چه کسانی هستند؟

بالاتر گفتیم که کارشناس تولید محتوا عضوی از گروه دیجیتال مارکتینگ است. بنابراین نزدیک ترین همکاران او عبارتند از:

  • مدیر محتوا
  • کارشناس سئو
  • مدیر سئو
  • کارشناس دیجیتال مارکتینگ
  • مدیر دیجیتال مارکتینگ

بین این افراد نیز نزدیک ترین ارتباطِ کارشناس محتوا با مدیر محتواست.

تفاوت بین مدیر محتوا و کارشناس محتوا

خروجی تمام مهارت های کارشناس تولید محتوا این است که در نهایت محتواهای باکیفیت را تحویل گروه بدهد. اما مدیر محتوا چه می کند؟

  • تحقیق کلمات کلیدی برای پیدا کردن موضوعات جدید تولید محتوا
  • تعیین موضوع محتواها
  • تدوین تقویم محتوایی
  • تعیین لحن محتوا بر اساس پرسونای مخاطبان (رسمی، عامیانه یا …)
  • تقسیم بندی محتواها بین کارشناسان محتوا
  • انتشار محتواها
  • تحلیل داده های به دست آمده از محتواهای قبلی
  • درواقع در حالت پیش فرض این مدیر محتواست که موضوعات را به کارشناس محتوا می دهد. گاهی اوقات منابع لازم و بعضی جزئیات را هم مدیر محتوا روشن می کند. گاهی هم فقط عنوان محتوا به عهده مدیر محتواست و باقی کارها را کارشناس محتوا انجام می دهد.

نکته: در بعضی از کسب و کارها، مدیر و کارشناس محتوا یک نفر هستند. بنابراین در این تیم ها باید خودتان وظایف مدیریت محتوا را در کنار تولیدِ خودِ محتوا به عهده بگیرید.

مهم ترین وظایف کارشناس تولید محتوا

شاید خودتان به تولید محتوا علاقه دارید و می خواهید با وظایف این موقعیت شغلی بیشتر آشنا شوید. یا شاید می خواهید برای کسب و کارتان کارشناس محتوا استخدام کنید و مایلید بدانید که دقیقاً چه انتظاراتی می توانید از او داشته باشید. در هر صورت توجه شما را به 6 تا از مهم ترین وظایف یک کارشناس محتوا جلب می کنیم.

1/ درک کافی از بازاریابی دیجیتالی

درک بازار دیجیتال یکی از وظایف کارشناس محتواست

محتوا قرار است ابزاری برای جذب و وفادار نگه داشتن کاربران در دنیای دیجیتال باشد. بنابراین یک کارشناس محتوا باید از ساز و کار کلی بازاریابی دیجیتالی و بازاریابی محتوایی آگاه باشد.

برای مثال شاید قرار است محتوایی را برای جذب مخاطبانِ جدید تولید کنید. در این صورت کارشناس محتوا باید بداند که نیازها و سؤالات این کاربران چیست تا در محتوایش به آنها پاسخ دهد. یا شاید می خواهید محتوایی را برای درگیر نگه داشتن مشتریانِ قبلی تولید کنید. در این صورت کارشناس محتوا باید سعی کند با محتوایش این هدف را تا حدودی محقق کند.

نکته: اکثر کسب و کارها از مدل قیف بازاریابی استفاده می کنند. بنابراین اگر با ساختار این قیف آشنا باشید، درک بهتری از مراحل بازاریابی خواهید داشت.

2/ تولید محتوای یونیک

کپی نکردن محتواها و تمرکز بر تولید محتواهای منحصر به فرد و اختصاصی را می توان از مهم ترین وظایف و مهارت های کارشناس تولید محتوا دانست. شاید بعضی از کارشناسان محتوا در شروع کارِ خود تصور کنند که کپی کردن هایِ اندک مشکلی در کار پیش نمی آورد. اما باید بدانید که حتی کمی کپی کردن، ارزش محتوا را از بین می برد!

بنابراین به عنوان یک کارشناس محتوا باید تمام تمرکزتان بر خلق محتواهایی باشد که مشابه آن در منابع دیگر پیدا نمی شود. به عنوان یک کارفرما نیز می توانید انتظار داشته باشید که محتواها به طور اختصاصی برای برند شما تولید شده باشند.

نکته: می توانید در مجله ریراکو ببینید که «محتوای یونیک چیست و چگونه تولید می شود؟».

3/ ویرایش محتوا

کارشناس محتوا باید محتواهایی کامل و بدون ایراد را تحویل گروه بدهد. بنابراین ادیت محتواها هم یکی از مراحلِ چرخه کار کارشناس محتواست. به خصوص وقتی صحبت از تولید محتواهای متنی است، محتواها حتماً باید بعد از تکمیل، حداقل یک یا دو بار چک شوند. چراکه حتی نسخه اولِ بزرگ ترین نویسنده ها هم اکثراً بی نقص نیست!

در مرحله ادیت به عنوان یک کارشناس محتوا خودتان را جای مخاطب بگذارید و ببینید آیا متن، تصویر و … که تولید کرده اید به اندازه کافی روشن و گویا هست یا نه؟ همینطور اگر در محتوای متنی در مورد نحوه صحیح نگارش یک کلمه شک دارید، حتماً آن را سرچ کنید. به علاوه حواستان به ارتباط معنایی جملات و پاراگراف ها هم باشد. مثلاً از یک مبحث ناگهان به مبحث دیگری نپرید.

نوع دیگری از ادیت محتوا هم مربوط به ادیت تصاویر و ویدئوها می شود. مثلاً اگر طبق توافقی که کردید، باید محتوای ویدئویی آماده کنید، ادیت آن ویدئو هم بر عهده شماست. یا در مورد محتواهای متنی، گذاشتن تصاویر مرتبط در مقاله ها و ادیت آنها (ادیت سایز، رنگ و … در صورت لزوم) هم یکی از وظایف شما خواهد بود.

البته بعضی کسب و کارها ادیتور دارند و ترجیح می دهند کار ویرایش محتواها را به او بسپرند. در این صورت ابتدای همکاری باید این موضوع روشن شود که مثلاً ادیت ویدئوها با ادیتور است و نه کارشناس محتوا.

4/ تحویل به موقعِ محتواها

تحویل مقاله در زمان مقرر و تعیین شده

محتواها طبق تقویم محتوایی تولید و منتشر می شوند. بنابراین عقب انداختن تولید محتواها باعث به هم ریختگی تقویم محتوا خواهد شد. پس On-time بودن هم از دیگر مهم ترین وظایف و مهارت های کارشناس تولید محتوا است.

نکته: به عنوان یک کارشناس محتوا بهتر است زمانی که برای تولید هر محتوا نیاز دارید را از اول به مدیر محتوا بگویید. مثلاً اگر برای نوشتن هر مقاله به یک روز یا سه روز زمان نیاز دارید، مدیر محتوا را از اول در جریان قرار دهید. اگر از ابتدا زمان زیادی را برای هر محتوا تعیین کنید بهتر است تا بعداً محتواها را با تأخیر تحویل دهید.

5/ قرار دادن CTAهای مشخص شده در محتوا

CTA (Call To Action) به معنی دعوت کاربران به انجام یک اقدام خاص است؛ مثل شرکت در دوره آموزشی، وارد کردن ایمیل برای دریافت خبرها، خواندن یک محتوای دیگر یا … . برای مثال می توانیم محتوایی درباره «بهترین زبان های برنامه نویسی» بنویسیم و در این محتوا کاربران را دعوت کنیم که در دوره های آموزش برنامه نویسی ما شرکت کنند.

این که هر محتوا چه CTAای داشته باشد معمولاً از طرف مدیر محتوا تعیین می شود. در هر صورت این کارشناس محتواست که باید این CTA را در جای مناسبی در طول محتوا قرار دهد.

6/ سئو کردن محتواها

این که آیا سئو کردن محتواها بر دوش کارشناس محتوا هست یا نه، باید همان ابتدای همکاری روشن شود. اما در اکثر موارد کارشناسان محتوا باید محتواها را برای موتورهای جست و جو نیز بهینه کنند. درواقع در نهایت باید محتواهایی یونیک، سئو شده و باکیفیت را تحویل دهد.

مهم ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا

و اما برسیم به اصل مطلب، یعنی مهارت های کارشناس محتوا. وظایفی که بالاتر دیدیم هم جزو مهارت های ضروری کارشناسان محتوا هستند. اما در کنار آنها، مهارت های دیگری هستند که از شما یک متخصص تولید محتوا می سازند. در ادامه 7 تا از مهم ترین آنها را می بینیم.

1/ تحقیق و جست و جو

تحقیق و جستجو در فرایند تولید محتوا

در فرآیند تولید محتوا، می توانید بخش هایی را به صورت ذهنی و بر اساس تجربیات قبلی خود بنویسید. اما بخش بیشتری از محتوا، از تحقیق و جست و جو به دست می آید. به همین خاطر توانایی تحقیق کردن از ضروری ترین مهارت های کارشناس تولید محتوا محسوب می شود.

به عنوان یک کارشناس محتوا باید بتوانید درباره موضوع محتوا در منابع مختلف و به خصوص منابع خارجی تحقیق کنید. همینطور می توانید در شبکه های اجتماعی هم جست و جو کنید تا نظرات و سؤالات کاربران را آنجا پیدا کرده و پاسخ دهید.

2/ پیدا کردن تصاویر مرتبط

همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم، وقتی متنی می نویسید، باید تصاویر مرتبط را هم در متن قرار دهید. بعضی از برندهای مطرح ترجیح می دهند که فقط تصاویر اختصاصی خود را منتشر کنند. در این صورت یک طراح گرافیک یا عکاس در گروهشان دارند که تصاویر و گرافیک ها را انحصاراً برای آنها خلق می کند.

اما شما به عنوان یک کارشناس محتوا لازم نیست که حتماً طراح گرافیک یا عکاس باشد (مگر این که در ابتدای کار این توافق را با کارفرما داشته باشید). بنابراین می توانید تصاویر و گرافیک ها را از فضای وب پیدا کنید. این مرحله هم جزو همان مهارت تحقیق و جست و جو حساب می شود.

پیدا کردن تصاویر اصلاً کار سختی نیست؛ اما توصیه می کنیم که همیشه اولین تصویر خوبی که می بینید را انتخاب نکنید! چون رقبایتان هم احتمالاً همان تصویر را دیده اند و انتخاب کرده اند. در عوض بیشتر بگردید و به جای این که فقط در خودِ گوگل سرچ کنید، مستقیماً به سراغ منابع تصویر و گرافیک بروید.

Freepik، Pinterest و Unsplash سه تا از منابع دانلود تصویر و گرافیک هستند که تقریباً همیشه کارتان را راه می اندازند. حالا می توانید بعد از دانلود تصویر یا گرافیک، کمی هم روی آن کار کنید تا آن را از تکراری بودن دورتر کنید.

نکته: می توانید از فتوشاپ برای ادیت محتواهای تصویری در دسکتاپ، از Camtasia برای ادیت ویدئو در دسکتاپ و از Inshot برای ادیت تصویر و ویدئو در گوشی موبایل استفاده کنید.

3/ تولید محتوا مطابق با لحن کسب و کار

بالاتر اشاره ای کردیم که مدیر محتوا باید لحن محتواها را تعیین کند. مثلاً لحن محتواهای یک فروشگاه لوازم التحریر با لحن محتواهای یک فروشگاه قطعات ماشین متفاوت است.

به عبارت دیگر بعضی محتواها باید عامیانه باشند و بعضی رسمی. در بعضی محتواها می توانیم شوخ طبعی به خرج دهیم؛ اما بعضی محتواها باید جدی تر باشند. نوع خاصی از محتواها می توانند شامل اصلاحات علمی و پیچیده باشند؛ اما بعضی دیگر باید کاملاً ساده نوشته شوند.

استفاده از لحن مناسب در محتواها، از دیگر مهارت های کارشناس تولید محتوا است. یک کارشناس محتوای خبره، یک لحن ثابت را در محتواهای کسب و کارهای مختلف به کار نمی برد. در عوض لحن کسب و کار را در نظر می گیرد و جملات، تصاویر، رنگ ها و … را بر اساس آن خلق می کند.

4/ سئو کردن محتواها

بررسی ساختار محتوا از نظر سئو

همانطور که مشاهده کردید، در بخش وظایف کارشناس سئو هم به این مورد اشاره کردیم. سئو کردن محتواها از مهم ترین مهارت های یک کارشناس محتواست که می تواند سطح کار او را چند پله بالاتر ببرد. مهم ترین مراحل سئو کردن محتواها عبارتند از:

  • استفاده از کلمات کلیدی با تراکم مناسب
  • تیتربندی درختی
  • توجه به طور پاراگراف ها
  • و … .

از آنجایی که سئوی محتوا سبُک تر از سئوی کلی وب سایت است، برای یادگیری آن می توانید فقط از منابع آنلاین کمک بگیرید.

5/ رپورتاژنویسی

رپورتاژها محتواهایی هستند که به عنوان پست مهمان در وب سایت های دیگر منتشر می شوند. هدف اصلی تولید رپورتاژها این است که لینک صفحات سایت خودمان را در آنها قرار دهیم و بک لینک بگیریم (بک لینک ها تأثیر زیادی در سئو سایت دارند).

دو شیوه کلی برای نوشتن رپورتاژها وجود دارد:

در طول کل محتوا محصولات یا خدمات خود را معرفی و تبلیغ کنیم (مثلاً خدمات تعمیر لوازم در منزل خود را توضیح دهیم).

در طول محتوا درباره یک موضوع دیگر صحبت کنیم و در انتها برای کسب و کارمان تبلیغ کنیم (مثلاً گوشی های میان رده بازار را معرفی کنیم و در انتها بگوییم که می توانید موبایل میان رده مد نظرتان را از فروشگاه ما بخرید؛ چون این امتیازها را برایتان داریم)

یکی از مهارت های کارشناس تولید محتوا این است که بتواند رپورتاژهایی را با یکی از دو روش بالا بنویسد. انتخاب بین دو روش بالا، به موضوع محتوا بستگی دارد.

6/ کپی رایتینگ

کپی رایتینگ به معنی نوشتن متن های تبلیغاتیِ اختصاصی برای کسب و کارهاست. این حوزه به تنهایی یکی از شاخه های مهم تولید محتوا محسوب می شود. بنابراین می توانید این حوزه را هم پوشش دهید یا اگر علاقه ای به آن ندارید، نوشتن کپی رایت را به عهده نگیرید.

نکته: اگر مایلید به Copywriting بیشتر آشنا شوید، می توانید در ریراکو بخوانید که «کپی رایتینگ کیست و کپی رایتر چه می کند؟».

7/ سناریونویسی

احتمالاً اصطلاح سناریونویسی را در دنیای سینما شنیده اید. خب سناریوها در دنیای محتواها کمی متفاوت هستند. فرض کنید قرار است یک سری محتواهای آموزشی سریالی یا یک ویدئویی تبلیغی تولید شوند. سناریونویس باید سِیر این نوع محتواها را تعیین کند.

مثلاً در سناریونویسی می گوییم که این آموزش به این ترتیب شروع می شود، ادامه پیدا می کند و با این مباحث تمام می شود. در مورد ویدئوها هم طوری که انگار ویدئو را برای شخص دیگری توضیح می دهیم، فضاسازی کرده و داستان ها و گفت و گوها را تعیین می کنیم.

نکته: سناریونویسی هم مثل کپی رایتینگ یک شاخه مجزا و مهم است که بنا به دلخواه خود می توانید وارد آن شوید.

نکته پایانی

خوراک اصلی بازاریابی محتوایی، توسط کارشناسان محتوا خلق می شوند. بنابراین اگر محتواهای چندان باکیفیت و استانداردی نداشته باشیم، تمام استراتژی های محتوایی به بن بست خواهند خورد. در مقابل، هر اندازه که مهارت های کارشناس تولید محتوا قوی تر باشند، کل روند بازاریابی محتوایی هم کارآمدتر خواهد بود.

لازم است اشاره کنیم که اگر مایلید تیم خود را گسترش دهید و با کارشناسان محتوای خبره همکاری کنید، می توانید از خدمات تولید محتوا ریراکو سئو استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *