الگوریتم برت

الگوریتم برت

اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن تعریف کنیم که الگوریتم برت چیست، باید بگوییم که این الگوریتم نظارت می کند که شما محتواهایتان را برای کاربران بنویسید و نه فقط برای موتورهای جست و جو. این موضوع یکی از مهم ترین اصول گوگل است. به همین دلیل هم از سال ها پیش نظارت خود را بیشتر و بیشتر کرد تا به امروز که الگوریتم هایی مانند الگوریتم Bert گوگل مو را از ماست بیرون می کشند. اما در این راهنما همراه ما باشید تا با این الگوریتم بیشتر آشنا شویم.

چرا گوگل انقدر روی محتواها حساس است؟

هدف گوگل نمایش نتایجی است که دقیقاً مطابق با نیاز کاربران باشد. حالت ایدئال گوگل این است که کاربران در همان صفحه اول پاسخ دقیق نیاز خود را پیدا کنند. حالا لازمه رسیدن به این هدف چیست؟ این که گوگل قدرت شناسایی دقیق محتواها را داشته باشد.

دقیقاً همینجا بود که الگوریتم هایی مانند Bert متولد شدند. به لطف این الگوریتم ها، گوگل می تواند منظور کاربر را از جست و جوهایش درک کند. همینطور معنا و مفهوم واقعی محتواها را هم بشناسد. به این ترتیب وقتی کاربران جست و جو می کنند، نتیجه ای را نمایش دهد که درست مطابق با هدف کاربر است.

الگوریتم Bert نام یک به روزرسانی بسیار بزرگ است که هدف آن تبدیل نتایج جست و جو به پاسخ های مفهومی و بسیار منطبق با اهداف و نیت کاربران است. این نقطه عطفی بود که زمینه ساز خلق به روزرسانی ها و الگوریتم های دیگر شد.

الگوریتم برت چیست؟

الگوریتم برت چیست

قبلاً وقتی یک کاربر عبارتی را سرچ می کرد، گوگل نتایج را بر اساس تک تک کلمات آن عبارت نشان می داد. اما حالا دیگر معنای تک تک کلمات مهم نیستند؛ بلکه گوگل کلمات را کنار هم می بیند و جان کلام را برداشت می کند. این دقیقاً کار الگوریتم Bert گوگل است.

قبل ترها سایت ها با چند لینک و کلمه کلیدی ساده رتبه می گرفتند و سایت هایی که واقعاً حرفی برای گفتن داشتند، در اعماقِ نتایج خاک می خوردند. اینجا بود که نوری در تاریکی درخشید و الگوریتم برت پا به عرصه گذاشت که توانست به روزرسانی های بنیادی بسیاری را خلق کند.

الگوریتم برت آمد تا به شناخت عمیق زبان ها بپردازد و جملات را بر اساس مفهوم آنها درک کند. در واقع این فناوری که بر پایه هوش مصنوعی عمیقی بنا شده، در جواب هر کوئریِ جست و جوشده، ندای «منظورت را فهمیدم» را سر می دهد.

نام الگوریتم Bert نیز مخفف Bidirectional Encoder Representations from Transformers است که از خانواده هوش مصنوعی Transformers  (ترنسفورمر) یکی از سطح بالاترین انواع هوش مصنوعی است. در واقع ترنسفورمر یک الگوریتم مادر شناخته می شود که بسیاری از انواع هوش مصنوعی یادگیرنده را میزبانی می کند.

به لطف این سازوکارِ شگفت انگیز، برت می تواند «حروف ربط» را در جست و جوها تشخیص داده و بر اساس آنها ارتباط بین کلمات را درک کند. بنابراین جملاتی که شامل حروف ربطی مثل «در» و «برای» هستند، توسط گوگل به شیوه ای نوآورانه درک می شوند.

این الگوریتم حتی پرسش های پیچیده ای را که پاسخ های طولانی دارند، درک کرده و نتایج بسیار نزدیک را به کاربر بر می گرداند. این شیوه ای جدید برای پردازش زبان طبیعی است که توسط گوگل ابداع شده و کلمات را در طول جملات بررسی می کند و نه به تنهایی.

تأثیر الگوریتم BERT بر نتایج جست و جو

الگوریتم Bert گوگل بخش بزرگی از تمام سؤالات و جست و جوها را تحت نظر دارد و قطعاً تأثیر زیادی روی نتایج می گذارد. مهم ترین تأثیرش هم این است که می تواند ترافیک مربوط به وب سایت های منطبق با این الگوریتم را افزایش دهد. درنهایت محتوایی به کاربران نشان داده می شود که مطابق با هدف و نیت آنها است.

اگر شاهد افت ترافیک و رتبه بندی هستید، به این معنی است که دیگر جست و جوهای نامرتبط به سایت شما نمی آیند. در عوض، فقط برای کوئری هایی رتبه بندی می شوید که مربوط به ماهیت محتوا و صفحه تان است.

سازوکار الگوریتم برت چیست؟

نام الگوریتم Bert از کاراکتری به همین نام آمده است که یک عروسک زرد رنگ است و همیشه تلاش می کند معنی حرف ها و رفتارهای دوستش را درک کند. پس می تواند حدس زد که گوگل به لطف الگوریتم برت به راحتی می تواند منظور جست و جوها را درک کند. حتی اگر عبارت جست و جوشده یک صحبت ابتدایی باشد، سعی می کند لُب کلام را بفهمد. به مثال زیر توجه کنید:

  • از کجا بیایم؟
  • به کجا بیایم؟

با یک تغییر کوچک در «از» و «به» مفهوم کلی جمله عوض می شود. درست در همین لحظه، الگوریتم برت با در نظر گرفتن مفهوم جملات، پاسخ های درست را تشخیص داده و به کاربران نمایش می دهد. این موضوعِ کمی نیست؛ چراکه برای مثال در صنعت حمل و نقل وقتی شخصی برای رفتن به یک منطقه تلاش می کند، ممکن است مسیر یا زمان بندی اشتباهی را دریافت کند.

شباهت های زیادی در انواع زبان ها وجود دارد که آشنایی با آنها بسیار پیچیده و سخت است. با این حال Bert توانسته نزدیک ترین نتیجه را ارائه کند. گوگل با هدف جایگزینی زبان طبیعی، توانسته حس همنوع پنداری را به نتایج جست و جو بیاورد و زمانی که یک شخص پاسخ اش را می یابد، از آنچه که به دنبال اش بوده رضایت کامل داشته باشد.

نقش هوش مصنوعی در الگوریتم برت

الگوریتم BERT می تواند بین زبان ماشین و زبان محاوره ای انسان ها ارتباطی ایجاد کند که محدود به مکان یا قومیت خاصی نیست. این امر درصد اشتباه در پردازش زبان انسان ها را به طرز چشم گیری کاهش می دهد. بدین ترتیب الگوریتم ها قادر هستند زبان انسان ها را پردازش و جست و جوها را با دقت بیشتری تحلیل کنند. بدین ترتیب با درک بهتر زبان انسان و تحلیل دقیق تر جست و جوی آنها، نتایج منطبق تری در صفحه گوگل نشان داده می شوند.

می خواهید بدانید یکی از رایج ترین مثال های الگوریتم برت چیست؟ عبارت «How to catch a cow fishing» که هدف آن جست و جوی «صید نوعی ماهی خاردار» است. اما کلمه Cow در زبان انگلیسی دو معنی متفاوت دارد که یکی «گاو» و دیگری  «نوعی ماهی خاردار» است.

حالا نکته اینجاست که الگوریتم برت انواع ماهی ها را می شناسد و با نحوه جست و جوی کاربران هم آشناست.پس تشخیص می دهد که کلمه Cow در این جمله معنی ماهی می دهد و نه گاو.

Bert و NLP!

NLP (Natural language processing) به شاخه ای از هوش مصنوعی اشاره دارد که به زبان شناسی مربوط است. هدف این علم این است که تا جای ممکن به رایانه ها کمک کند که نحوه ارتباط طبیعی انسان ها را درک کنند.

ربات های چت مثالی از این NLP هستند. این علم یک ویژگی جدید برای موتورهای جست و جو محسوب نمی شود و سال هاست که نقشش را در نمایش نتایج جست و جو ایفا می کند.

اما Bert را می توان نماینده پیشرفته تر NLP دانست که کاملاً دوطرفه (Bidirectional) است. یعنی معنی یک جمله را فقط بر اساس یک کلمه و کلمات قبلی و بعدی آن نمی سنجد؛ بلکه کل کلمات را در نظر می گیرد تا معنی کلی جمله را درک کند.

الگوریتم Bert گوگل بیشتر روی کدام عبارات تمرکز دارد؟

الگوریتم Bert گوگل روی دو نوع از عبارات تمرکز بیشتری دارد:

  1. روی عبارات طولانی و محاوره ای.
  2. روی عباراتی که شامل حروف ربطی مثل «برای»، «به» و … هستند.

این الگوریتم در هر دو حالت سعی می کند که مرتبط ترین نتایج را نمایش دهد. این یعنی توانسته نیاز شخص را تشخیص دهد و ارتباط میان نیت و هدف را از روی جملات و کلمات بفهمد. یادآوری می کنیم که الگوریتم برت معنی واقعی هر عبارت را بر پایه ارتباط کل واژه ها به دست می آورد، نه بر اساس ترجمه هر یک از لغات.

آیا Bert روی تمام جست و جوها تأثیر می گذارد؟

خب پاسخ منفی است! برت در حال حاضر تقریباً از هر 10 جست و جوی انگلیسی، یک نتیجه را تحت تأثیر قرار می دهد. البته اگر می گوییم انگلیسی، منظور این نیست که این الگوریتم با زبان فارسی کاری ندارد. این الگوریتم دائماً در حال پیشرفت است و همین حالا هم نتایج بسیاری از جست و جوهای فارسی را تغییر می دهد.

تفاوت بین الگوریتم های Bert و Raknbrain چیست؟

بعضی از قابلیت های برت، بسیار شبیه به Rank Brain (اولین الگوریتم هوش مصنوعی گوگل برای درک بهتر جست و جوها) است. اما اینها دو الگوریتم کاملاً جداگانه هستند.

RankBrain جست و جوی فعلی را آنالیز کرده، آن را با جست و جوهای مشابه قبلی کاربر تطبیق داده و بعد نتایج را نمایش می دهد. نکته مهم اینجاست که رنک برین سعی می کند تاریخچه جست و جوهای افراد را رصد کند تا بهتر حدس بزند که این فرد دنبال چیست.

RankBrain یک کار دیگر هم انجام می دهد. این که به گوگل کمک می کند که معنی عبارت جست و جوشده را حتی طبق کلماتی که واقعاً در عبارت نیستند تشخیص دهد! برای مثال یک کاربر عبارت «height of the landmark in paris» را سرچ کرده است.

درست است که کلمه «eiffel» در این عبارت نیامده؛ اما الگوریتم رنک برین تشخیص می دهد که منظور این کاربر از «ارتفاع نشان اختصاصی پاریس» ارتفاع همان برج ایفل است.

اما Bert کاملاً متفاوت عمل می کند و اول به محتوای هر صفحه نگاه می کند تا بفهمد این محتوا درباره چیست. آنقدر هم پیشرفته است که کلمات را فقط کنار هم نمی بیند؛ بلکه تمام کلمات محتوا را در کنار هم آنالیز می کند. سپس همین کار را با عبارت جست و جوشده هم می کند. بعد مرتبط ترین محتوا را نشان می دهد.

درواقع تمرکز RankBrain روی تشخیص معنی عبارت جست و جوشده است؛ اما تمرکز Bert روی پیدا کردن مرتبط ترین محتوا با عبارت سرچ شده است.

الگوریتم BERT و سئو

جست و جوی متنی از پراستفاده ترین روش های جست جوست. BERT  هم دقیقاً می خواهد به همین روش جست و جو کمک کند. برای مثال در زبان فارسی حروف اضافه می توانند در یک جمله معناهای مختلفی داشته باشد که الگوریتم برت می تواند این مفاهیم را تشخیص دهد و بهترین نتیجه را جست و جو کند.

بیایید یک مثال دیگر بزنیم. قبل از پیدایش BERT، عبارت «زیادی» با اصطلاح «شدت» انطباق داده می شد. اما الگوریتم  BERTگوگل می داند که اصطلاح «زیادی» به فیزیکِ یک کار مربوط شود. بنابراین نتایج جست و جوی مناسب تری در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد.

چگونه محتواهایمان را با الگوریتم Bert تطبیق دهیم؟

و اما می رسیم به مهم ترین سؤال؛ راه سئو کردن محتواها برای الگوریتم برت چیست؟ بهترین راهکارهای سئو کردن سایت برای این الگوریتم، شامل دو مورد زیر است.

1- پرهیز از نوشتن برای موتور جست و جو

راحت و قابل فهم بنویسید! اجازه دهید الگوریتم Bert و سایر الگوریتم های گوگل معنا و مفهوم محتوای شما را به راحتی درک کنند. از جملات و توضیحات پیچیده دوری کنید و تا جایی که می توانید ساده و واضح بنویسید؛ حتی مباحث پیچیده تر را!

یادتان باشد که طبق به روزرسانی های جدید گوگل، محتوای سایت باید مناسب و کمک کننده (Helpful content) باشد. یعنی باید برای مخاطب انسانی بنویسید. این موضوع به قدری مهم است که موتورهای جست و جو بعضی از محتواهای بی ارزش را به طور کل از نتایج حذف می کنند و شاید هم تا مدت ها آن را بر نگرداند!

2- استفاده از کلمه کلیدی دم بلند

کلمات کلیدی طولانی (یا دُم بلند)، معنا و مفهوم یک محتوا را بهتر مشخص می کنند. مثلاً برای محتوای «افزونه های برتر سئو سایت های وردپرسی»، بهتر است به سراغ کلمات کلیدی ای مثل «وردپرس» یا «افزونه» نروید. در عوض کلیدواژه هایی را انتخاب کنید که منظورتان را دقیق تر روشن کنند. چه کلیدواژه هایی ؟ مثلاً:

  • بهترین افزونه های سئو
  • سئو سایت های وردپرسی
  • بهترین افزونه های سئو در وردپرس

با این کار الگوریتم Bert گوگل بُن مایه محتوایتان را بهتر درک می کند و آن را جایی که کاربر دقیقاً به آن نیاز دارد نمایش می دهد. به طور کلی عبارات دم بلند ارزش بالایی دارند و باعث می شوند جامعه مخاطبین نزدیک تری داشته باشید.

نکته: برای آشنایی با این نوع کلمات کلیدی می توانید سری به راهنمای «کلمه کلیدی دم بلند» بزنید.

جمع بندی

تغییر و تحولات موتورهای جست و جو به قدری سریع است که بسیاری از کسب و کارها از آن عقب می مانند. اما لازمه داشتن یک وب سایت خوب و کارآمد، این است که به طور قطعی نیاز کاربران را مدنظر قرار داده و محتوا را برای انسان ها بنویسید.

حالا که می دانید الگوریتم برت چیست، یادتان باشد که محتواهایتان را ساده و روان بنویسید. همچنین در صورتی که استراتژی های محتوایی شما اجازه می دهد، حتماً از کلمات کلیدی طولانی نیز استفاده کنید و محتواها را تا جای ممکن به آنها سئو کنید.

الگوریتم های گوگل رو به روز در تشخیص زبان فارسی قدرتمندتر می شوند. بنابراین اگر می خواهید در صفحه اول باشید و دقیقاً جامعه هدفتان را جذب کنید، نباید از این به روزرسانی ها عقب بمانید. به خصوص در مورد تولید محتوا که خوراک اصلی شما برای مخاطبان است.

دیدگاهتان را بنویسید

امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *